Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.06.2012

R.Moldova a redeschis sâmbătă oficial navigaţia internă pe râul Prut pe sectorul Giurgiuleşti-Cahul

R.Moldova a redeschis sâmbătă oficial navigaţia internă pe râul Prut pe sectorul Giurgiuleşti-Cahul

La eveniment au participat oficialităţi din Republica Moldova, inclusiv premierul Vlad Filat, dar şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Anatolie Șalaru, directorul Căii Ferate din Moldova, Vitalie Strună, reprezentanţi ai portului Constanţa şi ai portului Giurgiuleşti, responsabili din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii din România,  reprezentanţi ai administraţie publice locale.

Vlad Filat a vizitat şi barja încărcată cu material de construcţie a drumurilor, care astăzi pentru prima dată a sosit pe cheiul de la Cahul, direct din portul Constanţa. Barja avea o încărcătură de 600 tone de pietriş, însă pe viitor este preconizată transportarea a 1000-1200 tone de marfă.

Premierul a subliniat importanţa acestui eveniment, cînd, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, a fost reluată circulaţia navală pe r. Prut. Vlad Filat a precizat că, călătoria a avut scopul de a vedea care sînt măsurile şi lucrările necesare de fi efectuate pentru ca r. Prut să devină unul cu adevărat practicabil.

Prim-ministrul a menţionat că în cadrul unei şedinţe de săptămîna viitoare, la Guvern, va fi examinată chestiunea navigaţiei  interne pe rîul Prut şi vor fi puse la punct continuarea lucrărilor de curăţire a albiei rîului, consolidarea infrastructurii adiacente a rîului şi altele.

„Avem de muncit mult, însă acest obiectiv este unul important, iar impactul asupra economiei naţionale va fi unul puternic. Şi nu doar că transportul naval este unul mai ieftin, ci pentru că astfel vom proteja şi căile rutiere de deteriorarea acestora de transporturile de mare tonaj”, a accentuat Vlad Filat.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Anatolie Şalaru a precizat că barjele vor transporta material de construcţie necesar pentru reabilitarea infrastructurii rutiere.

„Rîurile Prut şi Nistru sînt fluvii de categoria E, de importanţă internaţională, şi,  conform acordurilor la care sîntem parte, noi sîntem obligaţi ca aceste rîuri să fie navigabile”, a precizat ministrul.  

Anatolie Şalaru a subliniat că acesta este primul pas în această direcţie, pînă în prezent fiind efectuate un şir de lucrări de curăţare a albiei rîului, însă urmează şi alte acţiuni mult mai ample. Ministrul a precizat că pînă la iarnă navigaţia pe r. Prut urmează a fi deschisă pînă la Leova, iar în anul curent, prin acest tronson naval, vor fi transportate pînă la 300 mii tone de materiale de construcţie, informează un comunicat al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus