Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.06.2012

Nicolae Timofti: Doleanța noastră este ca minoritatea găgăuză să se întoarcă cu fața spre Occident, acolo unde Republica Moldova își vede viitorul

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut o întrevedere astăzi, 25 iunie a.c., la Istanbul, cu președintele Turciei, Abdullah Gül, informează Serviciul de presă al Președinției.

Cei doi șefi de stat au constatat că relațiile politice și economice dintre Republica Moldova și Turcia sunt în ascensiune și au salutat finalizarea negocierilor pe câteva acorduri bilaterale, între care Acordul privind liberalizarea regimului de vize, Acordul de readmisie și Acordul privind crearea unei Zone de Liber Schimb moldo-turc.

Nicolae Timofti și Abdullah Gül au stabilit un set de acțiuni pe care guvernele celor două țări ar urma să le întreprindă în timpul apropiat pentru a spori schimburile comerciale moldo-turce, inclusiv investițiile turce în economia Republicii Moldova. Președintele Timofti a trecut în revistă un șir de proiecte investiționale de succes, dezvoltate în Republica Moldova de companii turce, în domenii precum industria hotelieră, medicina și telefonia mobilă.

La rândul său, Abdullah Gül și-a exprimat speranța că asemenea investiții vor crește exponențial după ce regimul comercial dintre cele două țări va fi liberalizat.

Nicolae Timofti și Abdullah Gül au abordat în cadrul discuției și chestiunea găgăuză. Șeful statului turc a declarat că autonomia teritorială Gagauz Yeri reprezintă un „pod al prieteniei” între Turcia și Republica Moldova.

Președintele Timofti a afirmat, la rândul său, că Republica Moldova a creat condiții în regiune pentru studierea de către etnicii găgăuzi a culturii, istoriei și limbii găgăuze. Nicolae Timofti și-a exprimat încrederea că etnicii găgăuzi vor susține ideea de integrare europeană a Republicii Moldova și a pledat pentru ca elitele politice și culturale de la Comrat să arate mai multă loialitate față de statul Republica Moldova. „Doleanța noastră este ca minoritatea găgăuză să se întoarcă cu fața spre Occident, acolo unde Republica Moldova își vede viitorul”, a declarat președintele Timofti.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus