Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-06-25/militar-condamnat-pentru-escrocherie-shi-dezertare-25452.html
Data: Jun 25, 2012 (09:45)

Militar condamnat pentru escrocherie şi dezertare

Un militar prin contract al Brigăzii 2 Infanteria motorizată din cadrul Ministerului Apărării a fost condamnat pentru escrocherie şi dezertare la 5 ani închisoare cu retragerea gradului special - maior.

Sentinţa a fost pronunţată de Judecătoria militară Chişinău, care a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei în privinţa acestuia pe un termen de probă de 4 ani.

Procuratura Militară Chişinău l-a învinuit pe inculpat de faptul că, în perioada anilor 2000 – 2011 prin înşelăciune şi abuz de încredere a dobîndit ilicit de la 6 persoane aproximativ 54 mii lei. Potrivit actului de inculpare întocmit de procurori, inculpatul cerea bani sub diferite pretexte. De exemplu, pentru facilitarea perfectării şi primirii livretului militar, amînarea încorporării în serviciul militar, reangajarea în serviciul militar, trecerea comisiei medico-militare pentru încorporare. Au fost situaţii în care acesta solicita persoanelor bani pentru restituirea permisului de conducere, ridicat pentru anumite încălcări de ordin contravenţional sau pentru a contribui la importul unui automobil.

Fiind induse în eroare în acest mod, părţile vătămate îi transmiteau militarului diferite sume de bani, însă, ulterior, constatau că au fost înşelate.

Militarul mai este învinuit de procurori că în perioada 26 decembrie 2011 – 21 februarie 2012, fără a informa conducerea unităţii, nu s-a prezentat la serviciul militar, lipsind nemotivat pe parcursul a 58 de zile.

Urmărirea penală a fost exercitată de Procuratura Militară Chişinău, care anunţă că va ataca sentinţa instanţei de judecată, pe care o consideră prea blîndă, informează Serviciul de presă al Procuraturii Generale.