Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
22.06.2012

Parlamentul a votat în prima lectură un pachet de inițiative legislative cu privire la reforma sistemului judecătoresc

Parlamentul a votat în prima lectură un pachet de inițiative legislative cu privire la reforma sistemului judecătoresc

Parlamentul a adoptat astăzi, în prima lectură, un set de proiecte de modificare a legislației cu privire la organizarea și funcționarea sistemului judecătoresc, precum și proiectul unei Legi privind selectarea, avansarea în carieră și evaluarea performanțelor judecătorilor.

Potrivit ministrului Justiției, Oleg Efrim, printre factorii care au determinat elaborarea acestui pachet de inițiative legislative se numără nivelul scăzut al încrederii cetățenilor în justiție, bănuielile quasi-generalizate de corupție ce planează asupra acestui sistem, imunitatea absolută care îi scutește pe judecători de orice răspundere, dar și mentalitatea unui ”club închis” care domină printre magistrați atunci când e vorba despre accesul și promovarea ierarhică în această profesie.

Elaborarea acestui pachet de inițiative legislative, aprobat de Guvern încă în februarie, s-a aflat în grija unui grup de lucru special instituit, din care au făcut parte, pe lângă reprezentanții Ministerului Justiției, cei ai Consiliului Superior al Magistraturii și instanțelor judecătorești, delegați ai unor instituții ale administrației publice centrale, precum și exponenți ai societății civile.
Proiectele în cauză includ un șir de reglementări în concordanță cu prevederile Strategiei de Reformă în Sectorul Justiției, care stabilesc criterii clare, obiective, transparente și bazate pe merit pentru procedura de selectare, numire și promovare a magistraților.

De asemenea, urmează a fi instituit un sistem de evaluare periodică, o dată la trei ani, a performanțelor judecătorilor. În primii doi ani de la data intrării în vigoare a acestei legi, toți judecătorii vor fi supuși acestei proceduri de evaluare. Pe lângă asta, inițiativele prezentate Parlamentului stipulează crearea unui modul special în programul electronic de gestionare a dosarelor, pentru crearea aleatorie a completelor de judecată și eliminarea, astfel, a posibilității unor eventuale abuzuri, prin excluderea factorului uman. Pentru a consolida capacitățile de autoadministrare a sistemului judecătoresc, a fost revizuit rolul, componența și competențele Consiliului Superior al Magistraturii, dar și consolidată poziția pe care o va ocupa în acest sistem Adunarea Generală a Judecătorilor. În aceeași ordine de idei, a fost prevăzută reformarea instituției imunității judecătorilor, care le va fi retrasă automat în cazul unor bănuieli de acte de corupție, dar și măsuri de consolidare, cum ar fi introducerea funcțiilor de administrator al instanțelor judiciare și cea de asistent judiciar.

Pachetul de proiecte cu privire la reforma sistemului judecătoresc urmează să fie examinat și aprobat de Legislativ în lectură finală până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus