Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-06-21/reuters-noile-state-membre-nu-au-cheltuit-dec-t-11-din-fondurile-oferite-de-bruxelles-pentru-infrast-25426.html
Data: Jun 21, 2012 (21:45)

Reuters: Noile state membre nu au cheltuit decât 11% din fondurile oferite de Bruxelles pentru infrastructură

Comisia Europeană a alocat pentru 2007-2013 suma de 14,9 miliarde de euro pentru finanţarea proiectelor de modernizare a infrastructurii feroviare din noile state membre, însă până acum au fost cheltuiţi doar 1,65 miliarde de euro, adică 11% din fondurile alocate, arată o analiză Reuters pe baza datelor furnizate de Comisia Europeană.

Fondurile pentru infrastructură au fost dintotdeauna stimulentul pentru atragerea de noi state în UE. În anii 1980 şi 1990 Bruxellesul a cheltuit miliarde de euro în Spania, Portugalia şi Grecia şi a promis să facă la fel cu noile state membre care au aderat în 2004 şi 2007. Însă până acum miliardele promise nu au îmbunătăţit capacitatea de absorbţie a noilor state membre.

'Este evident că în aceste ţări există un contrast total între solicitările de finanţare şi capacitatea lor de a absorbi aceşti bani', a declarat directorul organizaţiei European Rail Infrastructure Managers, Monika Heiming. 'Gradul de absorbţie al fondurilor UE, în special în cazul căilor ferate, este foarte redus, mult mai redus decât ne aşteptam', a adăugat Heiming

Vorbind sub protecţia anonimatului, un înalt oficial de la UE a spus că gradul de absorbţie este atât de mic şi din cauză că fondurile sunt plătite de Bruxelles după finalizarea proiectelor. Noilor state membre le lipseşte capacitatea administrativă de a implementa proiecte în valoare de mai multe miliarde de euro, şi spre deosebire de obiectivele Comisiei, au dat prioritate drumurilor faţă de căile ferate. 'O rată de absorbţie de 11% face ca situaţia să pară mai proastă decât este în realitate. Chiar şi într-o lume ideală am avea o rată finală de plată de 20-25%', a spus oficialul.

Eşecul în utilizarea fondurilor UE va avea însă consecinţe serioase în condiţiile în care pune sub semnul întrebări capacitatea blocului de a îndeplini o provocare şi mai mare, anume cheltuirea a 500 miliarde de euro care în opinia UE sunt necesare pentru reţeaua sa de transport. Numai până în 2020 Comisia estimează că vor trebui investite 250 miliarde de euro pentru conectare a 120 de mari porturi şi aeroporturi la reţeaua feroviară, pentru modernizarea a 15.000 de kilometri de reţea şi eliminarea a 35 de blocaje transfrontaliere.

'Transportul este reţeaua vitală a economiei europene şi dacă nu funcţionează fără probleme, economia noastră va încetini', a declarat comisarul european pentru transport, Siim Kallas, într-un discurs ţinut la Bruxelles în care a detaliat planurile sale vizând cheltuirea unor sume suplimentare în valoare de 31,7 miliarde de euro pentru îmbunătăţirea infrastructurii de transport în următorii opt ani.

Comisia Europeană susţine că lucrează cu guvernele locale pentru a îmbunătăţi capacitatea administrativă şi speră că după ce vor exista specialişti care să aibă capacitatea de a concepe şi derula proiecte, lucrurile se vor îmbunătăţi. Între timp, banii stau într-un cont UE iar dacă până în 2015 nu vor fi utilizaţi vor fi returnaţi la bugetul Uniunii Europene, scrie Agerpres.