Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.06.2012

Reperele politicii bugetar-fiscale 2013

Reperele politicii bugetar-fiscale 2013

Astăzi in Şedinţă de Guvern a fost aprobată politica bugetar fiscala pentru anul 2013. Astfel, Ministerul Finanţelor a elaborat împreună cu părţile interesate, inclusiv cu partenerii sociali, ajustări în politica bugetar-fiscală, orientate pe patru direcţii majore: echitate fiscală, susţinerea mediului de afaceri, simplificarea administrării fiscale şi eficientizarea utilizării resurselor financiare publice.

Propunerile incluse în politica bugetar-fiscală sunt produsul unui efort comun al Ministerului Finanţelor, ministerelor, partenerilor sociali, experţilor şi sectorului neguvernamental început în februarie 2012.

Principalele modificări propuse sunt următoarele (grupate pe obiective):

Echitate fiscală

·        Majorarea scutirilor personale şi tranşelor de venit impozabile la achitarea impozitului pe venitul salarial al cetăţenilor.

·        Ajustarea cotei accizelor stabilite în sume fixe la inflaţia prognozată (5%).

·        Majorarea cenzului de vîrstă la importul autoturismelor de la 7 la 10 ani şi introducerea cotelor accizului mai mari pentru automobilele de 8, 9 şi 10 ani (+5%, +10%, +15%).

·        Introducerea vinietei – a taxei pentru folosirea drumurilor Republicii Moldova pentru autovehiculele înmatriculate în alte ţări – astfel încît toţi cei care folosesc infrastructura rutieră să contribuie la costurile ei.

·        Stabilirea cotei TVA de 20% pentru zahăr (de la 8%), la fel cum este pentru ulei, sucuri ş.a.;

Susţinerea mediului de afaceri

·        Introducerea cotei standard a TVA de 20% pentru producţia agricolă primară cu restituirea diferenţei de 12% (20% cota nouă – 8% cota veche) în decurs de 45 de zile. Măsura va avantaja producătorul agricol intern faţă de importator, căruia nu i se va restitui o parte din TVA şi va susţine procesatorul de producţie agricolă care suporta această diferenţă pînă acum.

·        Diminuarea cotei impozitului pe venitul din royalty (venit obţinut din drepturi de autor).

·        Micşorarea termenului de aflare sub regim vamal a obiectelor plasate în leasing de la 7 la 3 ani (financiar) şi pînă la 1 an (operaţional) , ceea ce va face companiile locale mai competitive în raport cu companiile străine.

·        Stabilirea unui plafon de 100 de mii lei al veniturilor obţinute din activitatea în bază de patentă de întreprinzător. Măsura va diminua rolul economiei tenebre şi va duce la o concurenţă corectă între agenţii economici.

Eficientizarea administrării fiscale

·        Anularea scutirii de TVA şi taxei vamale la importul mijloacelor fixe în capitalul social.

·        Stabilirea cotei reduse a TVA de 8% (de la 6%) pentru gazele naturale şi lichefiate.

·        Mărirea accizelor la articole de tutun şi băuturi alcoolice în vederea armonizării graduale cu sistemul european de impunere.

·        Introducerea metodei indirecte de evaluarea a veniturilor şi proprietăţilor impozabile.

Eficientizarea utilizării resurselor financiare publice

·        Amînarea pînă în 2015 a termenului de intrare în vigoare a unor norme de majorare a salariului pentru unele categorii de bugetari. În contrast cu ţările din regiune, în care au avut loc diminuări salariale şi reduceri de cadre drastice, Guvernul Republicii Moldova a operat majorări salariale şi de pensii în ultimii doi ani. Din păcate, criza regională încetineşte creşterea economică a ţării şi Guvernul este forţat să amîne următoarea majorare salarială pentru o parte din categoriile bugetare.

·        Modificarea modului de plată a îndemnizaţiei pentru incapacitatea temporară de muncă, pentru diminuarea abuzurilor făcute de unii angajaţi din contul bugetului de stat şi angajatorului.

·        Diminuarea cotelor de defalcări la bugetele municipale Chişinău şi Bălţi de la impozitul pe venitul persoanelor juridice de la 50% la 30%, în urma preluării finanţării poliţiei municipale de către Bugetul de Stat.

·        Stabilirea priorităţilor de alocare a mijloacelor bugetare, astfel încît prioritare să fie întoarcerea datoriei de stat, achitarea salariilor, pensiilor, burselor, îndemnizaţiilor, alocaţiilor, compensaţiilor şi ajutoarelor sociale.

Proiectul integral şi cele 321 de pagini de recomandări analizate pot fi găsite pe site-ul ministerului



 

 

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus