Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-06-21/marian-lupu-a-participat-la-reuniunea-de-inagurare-a-grupului-de-prieteni-ai-moldovei-in-congresul-s-25423.html
Data: Jun 21, 2012 (12:37)

Marian Lupu a participat la Reuniunea de inagurare a Grupului de Prieteni ai Moldovei în Congresul SUA “Congressional Moldova Caucus”

În prima zi a vizitei oficiale în Statele Unite ale Americii, Președintele Parlamentului, Marian Lupu, a participat la Reuniunea de inagurare a Grupului de Prieteni ai Moldovei în Congresul SUA “Congressional Moldova Caucus”, cu participarea Copreședinților Grupului, congresmanii americani David Price și Joe Pitts, precum și a Senatorului John McCain.

În alocuțiunea sa, Joe Pitts a accentuat interesul SUA față de evoluția și perspectivele Republicii Moldova, menționînd relația de parteneriat între ambele țări. Congresmanul american a apreciat pozitiv performanțele țării noastre în implementarea reformelor politice, economice și instituționale.

În același context, David Price a pledat pentru consolidarea cooperării bilaterale cu Parlamentul  Republicii Moldova. Ne dorim, a menționat congresmanul american, o consolidare a parteneriatului bilateral Republica Moldova-SUA şi să avansăm calitatea dialogului politic spre un angajament care să servească intereselor strategice ale ţărilor noastre. David Price a mai pledat pentru intensificarea relaţiilor de prietenie şi colaborare a Moldovei cu statul american Carolina de Nord, inclusiv la nivel parlamentar, și pentru excluderea Republicii Moldova de sub incidenţa Amendamentului Jackson-Vanick.

În cadrul reuniunii, Senatorul John McCain s-a referit la importanța examinării procesului de excludere a Republicii Moldova de sub incidența Amendamentului Jackson-Vanick, în paralel cu Federația Rusă.

Președintele Parlamentului Marian Lupu a mulțumit pentru crearea Grupului de Prieteni ai Moldovei în Congresul SUA “Congressional Moldova Caucus”, caracterizîndu-l drept o platformă importantă pentru consolidarea relațiilor bilaterale. De asemenea, șeful Legislativului a mulțumit pentru inițierea în cadrul Congresului SUA a proiectului de lege cu privire la  excluderea Moldovei de sub incidenţa Amendamentului Jackson-Vanick pînă în luna august 2012, ceea ce va aduce anumite beneficii și rezultatele pragmatic pentru ambele state, precum și va deschide calea spre atribuirea accesului la Regimul de Comerţ Normal Permanent în relația Republicii Moldova cu SUA, informează un comunicat al Legislativului.