Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.06.2012

Rezultatele întrevederii prim-ministrului Vlad Filat cu liderul de la Tiraspol Evghenii Şevciuk din Germania

Rezultatele întrevederii prim-ministrului Vlad Filat cu liderul de la Tiraspol Evghenii Şevciuk din Germania

Pe data de 20 iunie 2012, în oraşul german Rottach-Egern, în cadrul conferinţei “Privind promovarea măsurilor de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean” organizată de OSCE, a avut loc întrevederea la nivel înalt. Vlad Filat şi Evghenii Şevciuk au discutat posibile căi de dezvoltare în domeniile economic, social, umanitar şi alte sfere.

Participanţii întrevederii au apreciat pozitiv activizarea dialogului direct între Chişinău şi Tiraspol. Au fost remarcate: reluarea activităţii grupurilor de lucru (de experţi) pentru măsurile de consolidare a încrederii, reluarea circulaţiei transportului feroviar de mărfuri prin regiunea transnistreană, facilitarea regimului de circulaţie a oamenilor în perioada sărbătorilor pascale, organizarea în comun, în anul 2012, a odihnei de vară pentru 200 de copii de pe ambele maluri ale Nistrului în tabere de odihnă, abolirea taxei pentru mărfurile moldoveneşti în scopul activizării comerţului. 

În cadrul întrevederii, părţile au convenit să continue lucrul în vederea reluării circulaţiei pe podul peste rîul Nistru, în apropierea satelor Bîcioc şi Gura-Bîcului, ceea ce va face posibilă deschiderea coridorului internaţional de transport. Părţile au examinat perspectivele restabilirii în regim de urgenţă a rutelor suplimentare ale transportului de pasageri pe cale ferată prin Tiraspol în direcţiile tradiţionale spre: Rostov, Moscova, Sankt-Petersburg, Cernăuţi etc.
 
Părţile au analizat procesul de realizare a prevederilor Înţelegerii protocolare privind reluarea plenară a circulaţiei trenurilor marfare pe calea ferată din 30 martie 2012. A fost menţionată necesitatea detalizării procedurilor de export şi import şi asigurării funcţionării circulaţiei  stabile a transportului feroviar în regim deplin. Părţile au exprimat disponibilitatea pentru perfecţionarea mecanismelor de realizare a înţelegerilor convenite în domeniul dat.

Totodată, au fost examinate chestiunile ce ţin de reluarea transportului auto de pasageri şi mărfuri. S-a menţionat că soluţionarea problemelor respective, în baza unor principii de colaborare coordonate şi reciproc avantajoase, va constitui un pas semnificativ în normalizarea relaţiilor în ceea ce priveşte libertatea de circulaţie şi va crea premise pentru consolidarea încrederii şi soluţionarea altor probleme importante, informează un comunicat al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus