Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.06.2012

Valeriu Lazăr: Criza din zona euro a avut un impact mai mare asupra economiei moldoveneşti decât s-a estimat iniţial

Valeriu Lazăr: Criza din zona euro a avut un impact mai mare asupra economiei moldoveneşti decât s-a estimat iniţial

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a avut luni o întrevedere cu directorul executiv al Fondului Monetar Internaţional, Menno Snel, care reprezintă Moldova în Consiliul de directori al FMI.

Valeriu Lazăr a apreciat că Republica Moldova are o cooperare foarte bună cu Fondul Monetar Internaţional, abordarea experţilor Fondului fiind orientată spre dezvoltare. „În condiţiile crizei economice în plină desfăşurare, încercăm să găsim compromisul rezonabil între consolidarea fiscală şi politicile de dezvoltare economică pe termen lung, or politica fiscală şi vamală nu trebuie să constrângă, ci să stimuleze investiţiile în utilaje, echipamente, în pregătirea specialiştilor, dar şi comerţul internaţional. În acest sens, avem nevoie de cooperarea cu FMI, în primul rând ca instituţie ce deţine o vastă expertiză în acest sens, deşi resursele financiare pentru suplinirea rezervelor valutare nu sunt de neglijat”, a declarat viceprim-ministrul Valeriu Lazăr.

Ministrul Economiei a remarcat că criza din zona euro a avut un impact mai mare asupra economiei moldoveneşti decât s-a estimat iniţial, aceasta înregistrând o creştere de doar 1% în primul trimestru, în timp ce procesul investiţional şi industria sunt în declin. „Încercăm însă să găsim şi avantaje în criza economică, şi anume întreprindem acţiuni pro-active să convingem companiile multinaţionale ca, în cadrul proceselor de optimizare a costurilor, să-şi delocalizeze producţiile în Republica Moldova”, a precizat Valeriu Lazăr.

„Am învăţat să nu subestimăm impactul pieţelor financiare. Chiar dacă acţiunile noastre sunt în conformitate cu principiile fundamentale economice, pieţele aşteaptă de la Guverne previzibilitate în politicile interne şi externe, precum şi acţiuni de amortizare a posibilelor şocuri economice”, a declarat Menno Snel. Totodată, oficialul, a subliniat că metoda cea mai eficace pentru asigurarea stabilităţii fiscale este nu mărirea impozitelor, ci lărgirea bazei de impozitare, exprimând disponibilitatea FMI de a acorda în continuare asistenţă în consolidare administrării fiscale şi vamale.

În replică, Valeriu Lazăr a declarat că pentru succesul consolidării fiscale şi vamale este nevoie ca statul să aibă un grad înalt de credibilitate, ce poate fi asigurat doar printr-o administrare echitabilă şi un comportament corect în raport cu contribuabilii.
Menno Snel a încurajat continuarea reformelor în vederea îmbunătăţirii climatului de afaceri în Republica Moldova, care să susţină avansarea ţării în ratingurile internaţionale. Oficialul FMI va avea întrevederi şi cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Băncii Naţionale a Moldovei şi a comunităţii de afaceri. 

Constituenţa condusă de Menno Snel cuprinde ţări ca Armenia, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Croatia, Cipru, Georgia, Izrael, Fosta Republică Yugoslavă Macedonia, Moldova, Muntenegru, Olanda, România şi Ucraina, şi are, în total, 4,52% din voturi în Consiliul de directori ai FMI. Consiliul executiv este compus din 24 de directori desemnaţi sau aleşi de ţările membre, care conduc activitatea cotidiană a FMI.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus