Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-06-18/fmi-va-examina-elaborarea-unui-nou-program-de-tzara-cu-republica-moldova-dupa-expirarea-actualului-p-25368.html
Data: Jun 18, 2012 (19:24)

FMI va examina elaborarea unui nou Program de ţară cu Republica Moldova după expirarea actualului Program

Prim-ministrul Vlad Filat s-a întîlnit astăzi cu Menno Snel, director executiv în cadrul FMI, care reprezintă grupul de ţări din care face parte şi Republica Moldova.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii despre situaţia în domeniul financiar-economic din regiune şi implementarea Programului de asistenţă al FMI pentru Moldova, inclusiv în contextul ultimei misiuni a FMI în ţara noastră. Directorul executiv în cadrul FMI pentru Moldova a apreciat modul în care autorităţile Republicii Moldova îndeplinesc înţelegerile convenite cu FMI şi a opinat că ţara noastră ar putea fi un exemplu în acest sens pentru alte state.

„Consider că acest fapt constituie un argument pentru ca FMI să examineze eventualitatea elaborării unui nou Program de ţară cu Republica Moldova la expirarea actualului Program”, a precizat Menno Snel. 

Cu referire la ultimele evoluţii privind realizarea Programului de asistenţă convenit cu FMI, Vlad Filat a subliniat că autorităţile Republicii Moldova sînt în plin proces de ajustare a cadrului legislativ pentru asigurarea echilibrului bugetar.  În acelaşi timp, Prim-ministrul a menţionat importanţa stabilităţii financiare în regiune, pentru o  dezvoltare economică armonioasă a ţării noastre, informează un comunicat al Executivului.

Actualul program al Moldovei cu FMI este pe trei ani și a fost aprobat la 29 ianuarie 2010. El este susținut de un credit în valoare totală de 369,6 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), din care 270 milioane de DST (circa 415 milioane de dolari S.U.A.) au fost deja debursate. O jumătate din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede rata dobânzii zero până la finele anului 2013, o perioadă de graţie de 5,5 ani și un termen de rambursare de 10 ani. Restul creditului este acordat în baza Mecanismului de finanţare extinsă (EFC), care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (la moment 1,15 la sută), un termen de rambursare de 10 ani și o perioadă de graţie de 4,5 ani.