Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.06.2012

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei dispusă să sprijine noi proiecte în R. Moldova

Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei dispusă să sprijine noi proiecte în R. Moldova

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Rolf Wenzel, Guvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB). În cadrul discuţiei au fost abordate subiecte ce ţin de cooperarea R. Moldova cu CEB, reformele prin care trece ţara noastră, şi suportul CEB în acest proces.

Rolf Wenzel, împreună cu echipa sa, se află în Chişinău cu ocazia adunării Consiliului de Administrare a CEB, Republica Moldova fiind aleasă drept ţara gazdă pentru petrecerea acestui eveniment ce are loc prima dată în ultimii opt ani.

Premierul şi-a exprimat aprecierea faţă cooperarea productivă de  pînă acum cu Banca de dezvoltare a Consiliului Europei. La moment CEB finanţează, în Republica Moldova, proiecte în domeniul sănătăţii: reconstrucţia şi renovarea Spitalului Clinic Republican şi construcţia locuinţelor sociale pentru păturile vulnerabile ale populaţiei. De asemenea, Republica Moldova beneficiază de un fond de subvenţii în sumă de 5,9 milioane euro pentru compensarea ratei dobînzii pentru toate împrumuturile acordate de CEB.

La şedinţa Consiliului de Administraţie din 15 iunie 2012 au fost incluse spre aprobare încă două proiecte: „Modernizarea centrului de transfuzie a sîngelui” şi „Construcţia locuinţelor sociale – faza II”.

Rolf Wenzel a spus că Republica Moldova a fost prima ţară care s-a arătat deschisă pentru a găzdui adunarea Consiliului CEB, propunere ce a fost imediat acceptată. El şi-a exprimat aprecierea vizavi de calitatea implementării proiectelor în ţara noastră, dar şi disponibilitatea de a extinde conlucrarea cu Republica Moldova.

„Republica Moldova este unul din cei mai buni parteneri ai CEB şi vom continua să cooperăm cu Dvs. pentru a lansa proiecte sociale”, a spus Rolf WenzeL.

Guvernatorul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei a încurajat Guvernul de la Chişinău să continue să implementeze o strategie socială echilibrată. În context, Vlad Filat a menţionat că domeniul educaţiei constituie o primă prioritate a actualului Guvern, referindu-se, de asemenea la implementarea noilor tehnologii în particular în acest domeniu.

R. Moldova a devenit membră a CEB în aprilie, 1998.  Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei este o bancă de dezvoltare multilaterală, cu o vocaţie specială. Scopul acesteia este de a oferi soluţii problemelor din domeniul social. Această instituţie participă în proiecte de menire socială, ajutor în situaţii de urgenţă, contribuind la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a grupurilor defavorizate ale populaţiei.  CEB contribuie la punerea în aplicare a proiectelor de investiţii cu orientare socială prin intermediul a trei linii sectoriale de acţiune: consolidarea integrării sociale, gestionarea mediului, sprijinirea infrastructurii publice cu vocaţie socială.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus