Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.06.2012

Republica Moldova este vizitată de leaderii industriei nipone

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, a avut astăzi o întrevedere cu o delegaţie de oameni de afaceri din Japonia, reprezentând oficiile regionale din Kiev, Ucraina, a unor mari corporaţii japoneze. Printre acestea se numără Toyota Ukraine, Mitsubishi, Panasonic Ukraine,  Marubeni,  Sumitomo,  Mitsui & Co, JTI. Aceştia s-au aflat la Chişinău, la invitaţia Ministerului Economiei, pentru a studia oportunităţile investiţionale în Republica Moldova şi a se documenta asupra situaţiei economice din ţara noastră.

Reprezentanţii companiilor japoneze s-au arătat interesaţi de oportunităţile investiţionale în sectorul energetic, infrastructuri, agricultură etc.

În cadrul aceleaşi întrevederi, au fost discutate posibilităţile de extindere a cooperării moldo-nipone în domenii ce ţin de preluarea practicii nipone în domeniul eficienţei energetice şi energiilor regenerabile şi acordarea unui eventual suport consultativ vizînd dezvoltarea în Republica Moldova a sectorului dat, schimbul de experienţă privind practicile nipone de promovare a exportului şi atragere a investiţiilor, organizarea unor acţiuni promoţionale şi misiuni ale oamenilor de afaceri în ambele ţări.

Cu susţinerea Guvernului Japoniei, în Moldova se desfăşoară mai multe programe de asistenţă,  cu un buget total de 43,5  mln.dolari. Este vorba de Programul de granturi non-proiect - Programul de dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii, Proiectul Creşterii Producţiei Alimentare din contul Programului 2KR, Proiect pentru Introducerea de energie curată prin Sistemul Solar de generare a energiei electrice în Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus