Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.06.2012

Vlad Filat a prezidat astăzi şedinţa Comitetului de supraveghere a Proiectului de susţinere a Programului în sectorul drumurilor

Vlad Filat a prezidat astăzi şedinţa  Comitetului de supraveghere a Proiectului de susţinere a Programului în sectorul drumurilor

Prim-ministrul Vlad Filat a prezidat astăzi şedinţa  Comitetului de supraveghere a Proiectului de susţinere a Programului în sectorul drumurilor și a grupului de lucru al instituțiilor financiare internaționale în sectorul infrastructurii rutiere.

În cadrul şedinţei s-a făcut o evaluare a progresului înregistrat în elaborarea Strategiei pentru logistică și transport, a rezultatelor proiectelor de reabilitare a drumurilor care se implementează la moment,  a modului în care se desfăşoară reforma și finanțarea menținerii drumurilor. Un subiect aparte al discuţiei a ţinut de siguranţa rutieră.

Vlad Filat şi-a exprimat aprecierea faţă de suportul acordat de către Unitatea de Facilitare a Comerțului pentru realizarea Studiului privind logistica și transport, proiect gestionat de către Banca Mondială.

Premierul a specificat că, actualmente, Guvernul lucrează împreună cu consultanții internaționali la definitivarea Strategiei pentru logistică și transport, care urmează să fie gata pînă la finele anului curent.

„Totodată, Guvernul susține propunerea ca Grupul de lucru al instituțiilor internaționale finanțatoare să-și extindă responsabilitățile pentru întregul sector al transportului, conform noii Strategii pentru logistică și transport”, a spus Vlad Filat.
 
Premierul s-a referit şi la proiectele ce vizează infrastructura dumurilor şi a mulţumit partenerilor internaţionali pentru suportul acordat în acest sens.  Nemijlocit, Vlad Filat a felicitat echipa de implementare a Programului Compact al Corporației Provocările Mileniului cu recenta semnare a contractelor de reabilitare a 93 de km de drum Sărăteni-Soroca.  În context, Premierul a reiterat promisiunea sa de a călători cu bicicleta pe tot traseul respectiv, imediat ce va fi reabilitat.

Conform informaţiei prezentate în cadrul şedinţei, la moment se desfăşoară lucrări de reconstrucție în cadrul a cinci contracte semnate în 2011. Acestea se implementează cu suportul financiar al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Băncii Europene de Investiţii și a unor granturi oferite de Comisia Europeană.  De asemenea, recent au fost semnate contractele pentru reabilitarea  unei porțiuni de 21 de km a traseului M2 și pentru reabilitarea a 54 de km de-a lungul drumului M3, finanțate de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare și Banca Europeană de Investiţii.

În cadrul şedinţei s-a vorbit şi despre modul în care este gestionat Fondul Rutier, care în acest an constituie 1,025 milioane lei, de patru ori mai mult comparativ cu ultimii trei ani, informează un comunicat al Executivului.

„Guvernul și-a respectat angajamentele privind asigurarea fondurilor necesare menținerii drumurilor, conform prevederilor Strategiei infrastructurii transportului terestru și diverselor acorduri semnate cu instituțiile internaționale finanțatoare. În 2013 şi 2014 asigurarea mijloacelor suficiente pentru infrastructura drumurilor rămîne o prioritate”, a precizat Premierul.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus