Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.06.2012

Vlad Filat a dispus crearea unui grup de lucru care va fi responsabil de implementarea proiectul privind construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni

Vlad Filat a dispus crearea unui grup de lucru care va fi responsabil de implementarea proiectul privind construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni

Vlad Filat a cerut, miercuri, 6 iunie, în cadrul ședinței Guvernului, Ministerului Economiei și Ministerului de Externe să creeze o comisiei specială, care va stabili împreună cu colegii români grafiul de muncă pentru construcția gazoductului.

„Acest lucru urmează să fie făcut în conformitate cu înţelegerile la care s-a convenit în cadrul celei dea şasea şedinţe a Comisiei interguvernamentale de colaborare economică şi integrare europeană între Republica Moldova şi România, care  a avut loc la 26 aprilie, curent, la Bucureşti”, a precizat Prim-ministrul.

Totodată, Premierul a reiterat că proiectul respectiv este unul de interes strategic în contextul necesităţii imperative de diversificare a surselor de energie şi asigurare a securităţii energetice a ţării. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene  va coordona cu partea română crearea grupului de lucru interministerial, iar printre acţiunile prioritare de pe agenda de lucru va fi stabilirea unui calendar al lucrărilor de construcţie a gazoductului.

Totodată, Premierul a menţionat importanţa asigurării finanţării pentru realizarea proiectului. Vlad Filat a mai precizat că porţiunea de pe teritoriul Republicii Moldova al acestui gazoduct se va afla în proprietatea ţării noastre, iar Guvernul va monitoriza riguros activităţile ce ţin de punerea acestuia în funcţiune.

În acelaşi context, Prim-ministrul i-a solicitat Vicepremierului Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, elaborarea în colaborare cu instituţiile vizate a planului de lucru privind construcţia liniei electrice de interconexiune Ungheni-Iaşi de 400 kw.

Amintim că, pe 30 mai, Guvernul României  a aprobat studiul de fezabilitate al proiectului. Costul acestuia este de 19 mil. euro, dintre care România va plăti 12 mil. euro și Moldova – 7 mil. euro.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus