Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.06.2012

Perspectivele colaborării economice moldo-ruse discutate de Valeriu Lazăr şi ambasadorul Federaţiei Ruse

Perspectivele colaborării economice moldo-ruse discutate de Valeriu Lazăr şi ambasadorul Federaţiei Ruse

Perspectivele, dar şi priorităţile curente în relaţiile de colaborare economică moldo-ruse, au fost discutate de viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei şi ambasadorul Federaţiei Ruse, E.S. Farit Mukhametshin, în cadrul  unei întrevederi, la 5 iunie, 2012.

La rîndul său, ambasadorul Federaţiei Ruse, E.S. Farit Mukhametshin şi-a manifestat disponibilitatea de a sprijini personal, în limitele competenţelor sale, eforturile depuse de Guvernul Republicii Moldova în vederea soluţionării problemelor existente pe diverse domenii şi de a contribui la impulsionarea relaţiilor moldo-ruse şi stabilirii unei comunicări eficiente.

Viceprim-ministrul a făcut o scurtă trecere în revistă a situaţiei economice actuale din Republica Moldova, referindu-se la provocările cu care se confruntă ţara noastră, provocări ce rezultă din dependenţa ţării noastre de factorii externi, inclusiv situaţia din ţările partenere ale Republicii Moldova în comerţul exterior, etc

Pe agenda discuţiilor celor doi oficiali au fost aspectele ce vizează dimensiunea economică a relaţiilor dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Părţile s-au referit la pregătirea şedinţei comisiei interguvernamentale de cooperare economică moldo-rusă, prevăzută pentru toamna anului curent la Chişinău, dar şi la organizarea, cu această ocazie a unui bussines forum moldo-rus, în cadrul căruia să fie făcute  prezentări, pentru companiile ruse, a oportunităţilor investiţionale şi comerciale ale Republicii Moldova.

Un loc aparte în cadrul întrevederii l-au constituit aspectele ce vizează cooperarea în domeniul energetic şi semnarea contractului privind livrarea gazelor naturale în ţara noastră. Valeriu Lazăr a subliniat necesitatea schimbării paradigmei în relațiile de cooperare în domeniul energetic, reieșind din provocările actuale și evoluțiile ce au loc pe piețele globale și regionale, aducând schimbări calitative în relațiile reciproce în sectorul energetic. Un element esențial în vederea realizării acestui obiectiv constituie lansarea negocierilor și semnarea unui acord interguvernamental de colaborare în sectorul energetic, care ar include principiile de bază de colaborare, instrumente de garantare a investiţiilor, reorganizarea sectorului de gaze natural în Republica Moldova, având în vedere prezența capitalului rusesc în acest domeniu, mecanismul de reglementare a  datoriilor acumulate în sector, precum și elementele de bază ale noului contract de furnizare a gazelor natural în Republica Moldova.  Este important principiul de sinergie în cadrul de colaborare bilateral în această direcție, care poate fi atins doar în cazul abordării și soluționării în pachet a problemelor existente în sector, din perspectiva valorificării în comun a oportunităţilor oferite de conjuctura energetică regional.

Potrivit Ministerului Economiei, un subiect important, la care s-au referit cei doi oficiali, a fost şi cel legat de pavilionul dedicat Republicii Moldova pe teritoriul Centrului de Expoziţii al Federaţiei Ruse la Moscova, oferit ţării noastre în arendă, la preţul simbolic de o rublă pe an. Valeriu lazăr l-a informat pe oficialul rus că suma estimată pentru reparaţiile capitalale ale acestui pavilion este considerabilă şi că va fi lansat , în timpul cel mai apropiat, concursul internaţional pentru selectarea investitorului care va efectua lucrările de reparaţie capitală a pavilionului şi va opera centrul de expoziţii şi comerţ "Moldova" în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova, conform conceptului stabilit  între ţările noastre.

Oficialii s-au referit şi la perspectivele de  implementare a Programului interstatal de cooperare a statelor membre CSI în domeniul inovaţiilor pînă în anul 2020, semnat la Sankt Petersburg în octombrie 2011.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus