Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-06-04/au-fost-semnate-contractele-pentru-reabilitarea-drumului-saratenisoroca-de-93-de-km-25201.html
Data: Jun 4, 2012 (19:30)

Au fost semnate contractele pentru reabilitarea drumului Sărăteni-Soroca de 93 de km

Fondul Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova) a semnat pe 4 iunie curent patru contracte în valoare totală de circa 92,7 mil USD care prevăd reabilitarea în următorii doi ani a drumului de 93 de km Sărăteni – Soroca, inclus în Programul Compact al Corporației Provocările Mileniului.

Două contracte, în valoare de circa 49,4 mil USD, au fost semnate cu consorțiul de companii turcești ONUR Taahhnut Tasimacilik Ve Ticaret Ltd. Sti. și SUMMA Turizm Yatirimciliği A. Ș., care va reabilita 44,9 km, începînd de la intersecția Sărăteni pînă la intrarea în or. Ghindeşti, și va construi intersecția denivelată Sărăteni.

Alte două contracte, în valoare de 43,2 mil USD, au fost semnate cu compania austriacă Strabag AG. Compania va reabilita 48,1 km de la intrarea în or. Ghindeşti pînă la intersecția Drochia (intersecţia drumului R7 cu R9).

Durata de executare a lucrărilor specificate în contracte este de 24 de luni, plus 12 luni pentru perioada de notificare a defecțiunilor. După semnarea contractelor, companiile de construcție urmează să mobilizeze echipele, utilajul și tehnica, necesare pentru demararea lucrărilor de reabilitare.

Contractele semnate prevăd reconstrucția integrală a sistemului rutier, corectarea traseului, îmbunătățirea și reamenajarea intersecțiilor cu drumurile naționale și locale. De asemenea, vor fi amenajate stații de așteptare și treceri pietonale, va fi iluminat traseul prin 13 localități tranzitate, vor fi construite drumuri locale care facilitează accesul de la traseul reabilitat spre instituțiile de menire socială (școli, grădinițe, spitale, altele) etc.

În contextul reconstrucției și modernizării drumului Sărăteni-Soroca, pe 31 mai curent FPM Moldova a semnat două contracte pentru supravegherea lucrărilor de construcție cu compania italiană IRD Engineering SRL în valoare de circa 3,29 mil USD și cu compania franceză Louis Berger SAS în valoare de 3,26 mil USD.
 
Costurile totale pentru lucrările de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca și supraveghere a lucrărilor de construcție vor fi de peste 99 mil USD.

Porțiunea de drum Sărăteni-Soroca face parte din traseul național M2, care asigură legătura dintre Republica Moldova şi Ucraina. Actualmente, starea drumului Sărăteni – Soroca este foarte rea, iar circa 60 la sută necesită reconstrucție totală. Reconstrucția și modernizarea drumului de 93 de km Sărăteni-Soroca este obiectivul proiectului Reabilitarea drumului în cadrul Programului Compact.
Programul Compact, finanțat de Guvernul SUA prin intermediul Corporației Provocările Mileniului, își propune să contribuie în perioada 2010-2015 la creşterea veniturilor populaţiei din Republica Moldova prin dezvoltarea infrastructurii drumurilor, renovarea sistemelor de irigare şi stimularea trecerii la o agricultură performantă.