Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-06-02/vlad-filat-cere-masuri-urgente-dupa-accidentele-rutiere-din-ultimele-zile-25187.html
Data: Jun 2, 2012 (23:26)

Vlad Filat cere măsuri urgente după accidentele rutiere din ultimele zile

În legătură cu agravarea situaţiei în domeniul siguranţei circulaţiei rutiere, în special în raza municipiului Chişinău, Prim-ministrul Vlad Filat a semnat o dispoziţie prin care  solicită iniţierea unor măsuri urgente de contracarare şi prevenire.

Conform acesteia, Ministrul Afacerilor Interne va iniţia procesul de patrulare 24/24 cu toate echipajele disponibile, în special cele dotate cu echipament audio-video, radare fixe și teste la alcoolemie;  MAI în comun cu Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor  şi autorităţile publice locale va va iniția o campanie de prevenire a depășirii de către microbuse ce transport pasageri a normelor de încărcare,  în  conformitate cu cerinţele tehnice.

De asemenea, Vlad Filat a dispus MAI de comun acord cu alte autorități din cadrul Consiliului Naţional pentru Securitatea Circulaţiei Rutiere să demareze o campanie de securizare a perimetrelor școlilor în perioada sesiunilor și examenelor de vară, dar şi o campanie de combatere a consumului de alcool la volan și depășirea limitei de viteză.

Vlad Filat a mai solicitat MAI şi MTID, altor autorităţi, pentru următoarea şedinţă a Consiliului Naţional pentru Securitatea Circulaţiei Rutiere să pregătească un raport complex privind situaţia din domeniu şi să se vină cu propuneri  de revizuirea și înăsprire a sancțiunilor aplicate pentru şoferii aflaţi în stare de ebrietate la volan și cei care depășesc limita de viteză, în conformitate cu bunele practici europene.

Premierul a mai solicitat Ministerului Educaţiei şi Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor să înăsprească controlul asupra modului de pregătire a șoferilor.

Prim-ministrul a solicitat autorităţilor publice locale să intensifice controlul asupra modului de licenţiere  a transportului public şi de executare a condiţiilor de siguranţă rutieră de către cei ce oferă service publice de transport. De asemenea, autorităţile publice locale vor efectua un control riguros asupra combaterii parcărilor neregulamentare a mijloacelor de transport, informează un comunicat al Executivului.