Trimite e-mail | Printeaza
Economie
31.05.2012

Un milion de euro din cadrul Proiectului „Energie şi Biomasă” va fi oferit întreprinderilor din spaţiul rural pentru procurarea echipamentului în leasing în scopul colectării materiilor prime şi producerii biomasei

Un milion de euro din cadrul Proiectului „Energie şi Biomasă” va fi oferit întreprinderilor din spaţiul rural pentru procurarea echipamentului în leasing în scopul colectării materiilor prime şi producerii biomasei

Ministerul Economiei, în calitate de instituţie responsabilă de domeniul energetic, a organizat o şedinţă de lucru, pentru a discuta activităţile pentru anul curent ale Proiectului “Energie şi Biomasă”finanţat de către Uniunea Europeană în parteneriat cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, în special componenta 1 şi 2 – mecanismul de achiziţii prin leasing pentru furnizorii locali de biomasă. La şedinţă a participat delegaţia UE, condusă de Dirk Schuebel, precum şi reprezentanţi ai PNUD în Republica Moldova.
 
În termeni practici, obiectivul principal al proiectului Energie şi Biomasă şi cea mai mare provocare este de a asigura exploatarea durabilă a sistemelor de încălzire (cazane), prin furnizarea suficientă de combustibil din biomasă, fără de care implementarea întregului proiect este în risc.
 
Proiectul are drept obiectiv stimularea dezvoltării pieţei de aprovizionare cu biomasă la moment insuficient dezvoltate, în scopul de a crea un fundament de bază pentru alimentarea continuă cu combustibil din biomasă pentru cazanele instalate şi finanţate în cadrul proiectului.
 
Cu toate că principiile de bază de dezvoltare a pieţei trebuie să fie urmate, o agendă de dezvoltare se impune cu siguranţă prin stimulare şi instrumente financiare, care, la această etapă de dezvoltare a pieţei biomasei, sunt inevitabile. Astfel, una din componentele de bază ale proiectului este oferirea echipamentului de balotare şi brichetare în leasing.
 
În cadrul şedinţei Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a prezentat viziunea Ministerului Economiei privind gestionarea resurselor financiare alocate pentru leasingul utilajelor de colectare a deşeurilor agricole şi a utilajului industrial. Astfel, Unitatea de Implementare şi Administrare a Proiectului Creşterii Producţiei Alimentare - 2 KR, pe lângă Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare, ar urma să gestioneze procesul de procurare de utilaje agricole, iar Agenţia pentru Eficienţă Energetică pe lângă Ministerul Economiei – echipamente industriale, urmând repartizarea sumei alocate pentru acest proiect în proporţie de 50 la 50, şi care urmează a fi ajustat în dependenţă de cerere la echipamente, informrază un comunicat al Ministerului Economiei.
 
„La moment se cere să asigurăm atît cererea – prin finanţarea instalaţiilor şi echipamentelor ce utilizează biomasă, cît şi oferta, stimulând dezvoltarea acestei industrii de colectare şi prelucrare a deşeurilor agricole pe bază de competiţie între operatorii privaţi”. În opinia ministrului, nucleul de coordonare a activităţilor în domeniu, urmează să fie Agenţia pentru Eficienţă Energetică, iar acţiunile întreprinse de alte autorităţi publice, să aibă un efect de complementaritate cu eforturile întreprinse de AEE.
 
Totodată, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a solicitat urgentarea procesului de evaluare a performanţei utilajelor de prelucrare a biomasei în vederea stabilirii unor standarde tehnice recomandabile, ce ar viza utilizarea echipamentelor de ultimă generaţie, cu randament energetic şi parametri de mediu maximale. În altă ordine de idei, viceprim-ministrul a solicitat îmbunătăţirea sistemului de evidenţă statistică în domeniul utilizării surselor de energie regenerabile, inclusiv a biomasei.
 
Valeriu Lazăr a menţionat că printre domeniile prioritare pentru Republica Moldova rămîn a fi  cel energetic şi dezvoltarea economică în zonele rurale. El a remarcat interesul sporit al partenerilor de dezvoltare pentru sectorul energetic şi a menţionat importanţa unei mai bune coordonări a asistenţei pentru a obţine efectul dorit de complementaritate şi sinergie a proiectelor în derulare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus