Trimite e-mail | Printeaza
Politic
31.05.2012

Iurie Leancă a participat la un schimb de opinii cu membrii Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European

Iurie Leancă a participat la un schimb de opinii cu membrii Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European

Viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, dl Iurie Leancă, a participat pe 30 mai la un schimb de opinii cu membrii Comisiei pentru Afaceri Externe (AFET) a Parlamentului European (PE). Evenimentul a fost organizat în asociere cu Delegaţia Parlamentului European la Comisia parlamentară de cooperare UE-RM. Europarlamentari, experţi, analişti şi membri ai corpului diplomatic au fost informaţi despre evoluţiile care s-au produs în Republica Moldova pe parcursul ultimilor trei ani, succesele înregistrate pe calea democratizării şi modernizării societăţii, ultimele evoluţii de pe scena politică din Republica Moldova şi principalele aspecte ale dialogului RM-UE.

Potrivit MAEIE, schimbul de opinii a constat într-o serie de întrebări-răspunsuri, europarlamentarii manifestând interes pentru toate aspectele ce ţin de reformarea societăţii şi aducerea acesteia la standardele unei ţări democratice şi dezvoltate. Mai mulţi membri ai Parlamentului European au ţinut să-şi exprime satisfacţia privind soluţionarea crizei constituţionale din Republica Moldova şi să aprecieze felul în care se reuşeşte promovarea unei agende europene. Totodată, europarlamentarii au ţinut să încurajeze autorităţile Republicii Moldova în ceea ce priveşte continuarea procesului de reforme în toate domeniile. S-a menţionat importanţa unor eforturi susţinute din partea autorităţilor Republicii Moldova în sensul evidenţierii pentru opinia publică a avantajelor pe termen lung ale procesului complex de reforme. La fel, membrii PE s-au interesat despre ultimele evoluţii în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean.

Leancă a mulţumit Parlamentului European pentru sprijinul constant acordat parcursului european al Republicii Moldova, în special pentru rezoluţia PE din septembrie 2011, şi a pledat pentru acordarea Republicii Moldova unei perspective clare de integrare în Uniunea Europeană, care ar fi un catalizator puternic al proceselor pozitive din societate. 

În cadrul vizitei la Parlamentul European, Viceprim-ministrul Iurie Leancă a avut întrevederi bilaterale cu Președintele AFET, europarlamentarul german Elmar Brok, şi cu raportorul PE privind negocierea Acordului de Asociere cu Republica Moldova, europarlamentarul britanic Sir Graham Watson.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus