Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.05.2012

Președintele Nicolae Timofti va promulga Legea privind castrarea chimică

Președintele Nicolae Timofti va promulga Legea privind castrarea chimică

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a luat act de decizia Parlamentului de a revota Legea nr. 34 din 6 martie 2012, prin care este introdusă în Codul penal ca măsură de siguranță castrarea chimică a infractorilor care atentează la libertatatea și inviolabilitatea sexuală a persoanelor, inclusiv a celor minore.

Parlamentul a revotat această lege după ce, anterior, președintele Timofti a refuzat să o promulge, invocând, între altele, contradicția cu prevederile din articolul 24, alineat (2) din Constituția Republici Moldova și ale articolului 3 din Convenția Europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, care prevăd că nimeni nu poate fi supus torturii, nici unor pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante.

În același timp, șeful statului a atras atenția Parlamentului că o serie de instituții solicitate să se pronunțe față de proiectul legii vizate au dat avize negative. Printre acestea se numără Comitetul pentru Prevenirea Torturii, Procuratura Generală, Curtea Supremă de Justiție și Ministerul Sănătății.

După ce Parlamentul a revotat legea nr. 34 din 6 martie 2012, președintele Timofti  o va promulga în conformitate cu articolul 93, alineat (2) din Constituție, care obligă șeful statului să promulge o lege, dacă Parlamentul îşi menţine hotărîrea adoptată anterior.

Președintele Timofti ține să menționeze, în același timp, că orice lege adoptată de Parlament trebuie să fie expresia voinței libere a deputaților, și nu consecința unor presiuni asupra lor.

Președintele notează, de asemenea, că va uza în continuare de actul de remitere în Parlament a legilor, spre reexaminare, atunci când va considera că acestea contravin prevederilor constituționale. Șeful statului își exprimă speranța că obiecțiile sale, făcute în calitate de garant al Constituției, vor fi înțelese ca o formă de colaborare cu Parlamentul în vederea perfecționării cadrului legislativ al Republicii Moldova, informează Serviciul de presă al Președinției R.Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus