Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.05.2012

Situaţia cetăţenilor moldoveni în Italia - în atenţia Ministerelor de Externe ale Republici Moldova şi Republicii Italiene

Potrivit MAEIE, la 24 mai 2012, la Roma, s-au desfăşurat consultările consulare între Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova şi Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Italiene, care se încadrează în eforturile depuse de  ţara noastră în diversificarea formelor de acordare a asistenţei cetăţenilor moldoveni aflaţi  în străinătate.

La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Muncii şi Politicilor Sociale, Ministerului Justiţiei, Serviciului de Stare Civilă ai Republiii Italiene vizaţi în domeniu.

Subiectul de bază al consultărilor l-a constituit dificultăţile întîmpinate de către conaţionalii noştri pe teritoriul Italiei şi identificarea modalităţilor de soluţionare a acestora. În  context, delegaţia moldovenească a reiterat interesul autorităţilor de la Chişinău de a încheia acorduri bilaterale  care ar permite simplificarea procedurilor de recunoaştere a actelor de studii, asigurarea protecţiei sociale a cetăţenilor precum şi de a realiza proiecte de implementare a Acordului în domeniul migraţiei forţei de muncă.

În acest context, partea italiană a confirmat disponibilitatea organizării primei runde de consultări la Chişinău în vederea negocierii Acordului bilateral privind recunoaşterea actelor de studii în perioada iulie – septembrie 2012.

Un capitol separat al consultărilor l-a constituit discutarea modului de obţinere de către cetăţenii Republicii Moldova a vizelor pentru spaţiul UE,  inclusiv Republica Italiană. Părţile au salutat progersul obţinut privind eliberarea vizelor cu intrări multiple, dat fiind faptul că peste 30 procente din vizele de scurtă şedere eliberate de Ambasada Italiei la Chişinău sînt de lungă durată, cu mai multe întrări.

Delegaţia moldovenească a pledat pentru implementarea eficientă a Acordului RM – CE privind facilitarea eliberării vizelor şi extinderea cooperării în domeniul simplificării călătoriilor în UE pentru cetăţenii RM. Tot la acest capitol, omologii italieni au salutat ultimele evoluţii şi rezultatele obţinute în realizarea condiţionalităţilor Planului de Acţiuni RM-UE pirvind liberalizarea regimului de vize asigurînd de deplinere susţinere în trecerea la cea de-a II fază a dialogului respectiv.

cuvinte-cheie:

Comentarii (2)

 

Sus