Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-05-24/marian-lupu-a-avut-o-intrevedere-cu-constantin-kosaciov-25127.html
Data: May 24, 2012 (23:17)

Marian Lupu a avut o întrevedere cu Constantin Kosaciov

Marian Lupu a avut o întrevedere cu Constantin Kosaciov, Reprezentant special al Preşedintelui Federaţiei Ruse în relaţiile cu ţările membre CSI, la care a fost prezent și Farit Muhametșin, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova.

În cadrul dialogului a fost abordat spectrul relațiilor bilaterale moldo-ruse, inclusiv a celor interparlamentare, prioritățile cooperării bilaterale între Republica Moldova și Federația Rusă, precum și în cadrul CSI.

În contextul dezvoltării relațiilor economice Marian Lupu a precizat că actualmente a derulat procedura de pregătire pentru ratificare în Parlament a Acordului privind schimbul comercial în cadrul CSI semnat la finele anului trecut la Sankt-Petersburg. Acest document, în opinia sa, va stimula activitatea agenților economici din regiune.

Pe de altă parte, potrivit Președintelui Parlamentului, în perspectiva semnării unui Acord de liber schimb cu Uniunea Europeană, Republica Moldova va avea șanse mari de a atrage investiții din exterior, inclusiv din Federația Rusă și alte state membre CSI,  și să devină o adevărată punte de legătură dintre Est și Vest.

Cu referire la integrarea europeană a Republicii Moldova, Marian Lupu a estimat că aceasta înseamnă, întîi de toate, modernizarea țării. ”Este necesar să construim un model funcțional de tip european al economiei de piață social orientat, să realizăm reforme profunde în toate domeniile”, a spus Președintele Parlamentului.

La rîndul său, Constantin Kosaciov a declarat că nimeni în Rusia nu trebuie să fie stînjenit  de orientarea strategică de integrare europeană a Republicii Moldova, care nu trebuie să vină în contradicție cu cooperarea în cadrul CSI.

În alt context oficialul rus a menționat că reglementarea transnistreană este în interesul Republicii Moldova și al Federației Ruse.

Constantin Kosaciov a sosit la Chișinău pentru a participa la inaugurarea noului sediu al Centrului de știință și cultură rusă, informează Serviciul de presă al Legislativului.