Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-05-23/filat-a-convenit-cu-ponta-sa-declare-gazoductul-iashiungheni-proiect-de-interes-natzional-25108.html
Data: May 23, 2012 (23:32)

Filat a convenit cu Ponta să declare gazoductul Iaşi-Ungheni proiect de interes naţional

Guvernele Republicii Moldova şi României vor declara săptămâna viitoare construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni proiect de interes naţional, a declarat miercuri, în şedinţa de guvern, premierul de la Chişinău, Vlad Filat.

Filat a menţionat că a convenit acest lucru cu premierul român Victor Ponta în cadrul unei convorbiri telefonice. 'Am avut o discuţie dimineaţă cu prim-ministrul României, Victor Ponta, şi am convenit ca în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare, concomitent, să adoptăm hotărârea de guvern pentru a declara construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni ca fiind de interes naţional', a precizat Vlad Filat.

El i-a cerut ministrului afacerilor externe şi integrării europene, Iurie Leancă, să pregătească proiectul respectiv de hotărâre.

Filat a declarat de mai multe ori în ultima lună că discută cu guvernul României pentru a declara construcţia gazoductului ca proiect de interes naţional.

Construcţia gazoductului a fost agreată şi inclusă în Protocolul de colaborare moldo-român din 24 mai 2010 şi în Memorandumul dintre Ministerul Economiei al Republicii Moldova şi Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri al României din 25 octombrie 2010. Scopul principal al gazoductului este de a asigura o sursă alternativă de livrare a gazelor naturale în sistemele de transport de gaze ale ambelor ţări.

Proiectul prevede construcţia a 31 km de conductă pe teritoriul României şi 9 km pe teritoriul Republicii Moldova, plus traversarea râului Prut. Costul estimativ al proiectului este de 19 milioane de euro, o parte din cheltuieli urmând a fi acoperite din fonduri europene, scrie Agerpres.