Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.05.2012

Moldova a obţinut acceptul final din partea Comisiei Europene pentru finanţarea unui studiu de fezabilitate privind interconectarea sistemului electro-energetic naţional la cel european

 Moldova a obţinut acceptul final din partea Comisiei Europene pentru finanţarea unui studiu de fezabilitate privind interconectarea sistemului electro-energetic naţional la cel european

Ministerul Economiei al Republicii Moldova a obţinut acceptul final al Comisiei Europene pentru finanţarea unui studiu de fezabilitate privind interconectarea sistemului electro-energetic naţional la cel european.


Proiectul privind elaborarea studiului de fezabilitate din contul Programului Operaţional Comun România – Ucraina - Moldova 2007-2013 a primit aprobare finală din partea Comisiei Europene. Astfel, proiectul în valoare de 7 milioane de euro, va acoperi finanţarea elaborării unui studiu de fezabilitate privind interconectarea în bloc a celor două sisteme electro-energetice ale Republicii Moldova şi Ucrainei la sistemul european continental de transport al energiei electrice ENTSO – E.

Aderarea Republicii Moldova la ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity- Asociaţia Operatorilor de Transport şi Sistem European) este o prioritate pentru Republica Moldova menţionată şi în Programul de guvernare. Interconectarea la ENTSO-E presupune integrarea fizică în sistemul energetic european, fapt care ar permite diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică și sporirea securităţii energetice a țării. Cererea de integrare a celor 2 sisteme a fost depusă de Republica Moldova şi Ucraina la conducerea ENTSO–E încă în aprilie 2006. Urmare a eforturilor depuse  de către  Ministerul Economiei al Republicii Moldova, în comun cu ministerele similare din Ucraina şi România,  Comisia  Europeană a decis anterior de principiu de a finanţa studiul de fezabilitate din contul Programului Operaţional Comun România – Ucraina - Moldova 2007-2013, în mărime de 90% din costul acestuia, ceea ce constituie  6, 3 mln de euro, ulterior fiind realizate un şir de acţiuni, astfel rezultînd decizia finală recentă. Restul sumei va fi acoperită  de cele 3 ţări beneficiare.

Precizăm că programul Operaţional Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 are ofinanţare totală de 126,72 milioane de Euro pentru perioada 2007-2013 prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate şi Parteneriat. Programul işi propune crearea unei punţi de legătură între cele trei state partenere, cu scopul susţinerii comunităţilor din zonele de frontieră în găsirea unor soluţii comune la problemele similare cu care acestea se confruntă.


Potrivit Ministerului Economiei,  ENTSO-E este o organizaţie europeană fondată în 2008 şi are ca scop elaborarea unei abordări coordonate pentru transportul de energie european. Avand 41 de membri, din 34 de ţări, reţeaua acoperă o populaţie de 525 de milioane de oameni, 828 GW în generarea energiei electrice, 305,000 km de linii de tranzit şi un consum 3,400 TWh / an. Planul de dezvoltare pe 10 ani se bazează pe politica energetică a UE de creştere a surselor de energie regenerabila cu 20% din producţia totală de energie până în 2020, promovarea pieţei interne de energie şi asigurarea securităţii aprovizionării.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus