Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-05-17/banca-natzionala-face-apel-la-prudentza-25066.html
Data: May 17, 2012 (22:00)

Banca Naţională face apel la prudenţă

Astăzi, Banca Naţională a Moldovei a convocat o şedinţă cu participarea reprezentanţilor  Procuraturii Generale a Republicii Moldova,  a Serviciului de prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei şi ai băncilor comerciale. Subiectul dezbaterilor a constituit intensificarea activităţii ilegale a piramidei financiare „MMM-2011” de atragere a depozitelor sau echivalentelor acestora de la populaţie şi identificarea soluţiilor de stopare a procesului respectiv.

Participanţii la întrunire au accentuat că activitatea financiară în cauză nu este licenţiată, reglementată şi supravegheată de către Banca Naţională a Moldovei sau o altă instituţie de stat şi contravine legislaţiei bancare. În cadrul discuţiilor, de asemenea, a fost remarcată lipsa identificării sursei mijloacelor băneşti depuse şi a utilizării lor ulterioare, care reprezintă o încălcare a Legii cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

Reprezentanţii instituţiilor de resort şi ai băncilor comerciale au precizat necesitatea aplicării măsurilor de precauţie sporită faţă de tranzacţiile sus-menţionate, cu informarea, conform legislaţiei, a Serviciului de prevenire şi combatere a spălării banilor.
În legătură cu acest fapt, Banca Naţională face apel către public să dea dovadă de prudenţă, deoarece plasarea mijloacelor băneşti în „MMM-2011” comportă riscuri majore de pierdere, informează Serviciul de presă al Băncii Naţionale a Moldovei.