Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-05-15/de-la-iceputul-anului-2012-din-fondul-rutier-au-fost-efectuate-lucrari-in-valoare-de-22666-milioane--25042.html
Data: May 15, 2012 (16:08)

De la îceputul anului 2012 din Fondul rutier au fost efectuate lucrări în valoare de 226,66 milioane de lei

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, membrii Consiliului Fondului rutier s-au reunit în data de 14 mai 2012 în ședință, în cadrul căreia  au fost  examinate mai  multe chestiuni ce ţin de buna funcţionare a activităţii consiliului şi de gestionarea căt mai eficientă a fondului rutier. 

                                                                 
Un aspect important  în cadrul discuţiilor l-a constituit mersul lucrărilor de reparaţie şi întreţinere a drumurilor  în perioada ianuarie-mai 2012. Astfel, de la începutul anului 2012 din Fondul rutier au fost efectuate lucrări reale în valoare de 226,66 milioane de lei , ceea ce constituie 60,5% din planul de finanţare, care urma să constituie 380 milioane de lei  la data de 14.05.2012, dar care încă nu au fost transferate în contul fondului rutier de către  Ministerul Finanţelor.
Principalele activităţi, de la începutul anului, la capitolele întreţinerea drumurilor şi reparaţia curentă, au fost asigurarea circulaţiei în perioada de iarnă, realizarea măsurilor de siguranţă a circulaţiei rutiere, plombarea gropilor şi colmatarea fisurilor.

Precizăm, că în scopul asigurării realizării Programului privind repartizarea  mijloacelor fondului rutier pentru anul 2012, de la începutul anului au avut loc 73 licitaţii publice. Astfel, volumul total al lucrărilor şi serviciilor contractate în urma licitaţiilor publice constituie 75, 6% din volumul total al fondului rutier. Notăm că pe parcursul anului 2011 circa 72 % din mijloacele financiare au fost alocate prin intermediul licitaţiilor publice şi doar 50% în 2010.

Printre problemele identificate de membrii consiliului a fost  şi cea legată de acumularea taxelor rutiere. Astfel, membrii Consiliului  au convenit să vină cu propuneri în următoarea şedinţă, care ar stimula achitarea taxei rutiere şi care ar duce la sporirea fondului.

Viceprim-ministrul  Valeriu Lazăr a solicitat membrilor consiliului  să vină în următoarea şedinţă  cu propuneri vis-a-vis de asigurarea calităţii, pentru că anume calitatea trebuie să fie definitorie şi  obligatorie atunci cînd sunt alocaţi bani din bugetul de stat. "A investi  în calitate, inseamnă, de fapt, să faci investiţie în credibilitatea cetăţenilor" a conchis ministul Economiei.
Membrii consiliului fondului rutier au convenit să se runească în şedinţă  în cel tîrziu o lună, tema principală spre discuţie fiind cea a calităţii.