Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-05-13/la-kiev-nicolae-timofti-a-abordat-problema-transnistreana-25028.html
Data: May 13, 2012 (13:00)

La Kiev, Nicolae Timofti a abordat problema transnistreană

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, s-a întâlnit vineri, 11 mai a.c., cu primul ministru al Ucrainei, Nicolai Azarov, în cursul vizitei sale de lucru la Kiev.

Președintele Timofti a abordat în cadrul discuției cu Nicolai Azarov problema transnistreană. Șeful statului a mulțumit premierului Nicolai Azarov pentru sprijinul pe care Ucraina îl acordă Republicii Moldova în soluționarea diferendului transnistrean. Șeful statului a afirmat că nu găsește oportună menținerea în zona râului Nistru a unor trupe militare, care, în opinia sa, fac dificilă circulația cetățenilor moldoveni de pe cele două maluri ale Nistrului și pot deveni un factor destabilizator în regiune. Președintele Timofti a amintit în context despre incidentul petrecut în ianuarie 2012 pe podul de lângă orașul Dubăsari, unde un militar rus a împușcat mortal un cetățean moldovean neînarmat.

Prim-ministrul ucrainean, Nicolai Azarov, a declarat, la rândul său, că Ucraina este interesată în soluționarea problemei transnistrene.  „Țările noastre nu au nevoie de un conflict la granița între ele”, a menționat premierul ucrainean.

Nicolae Timofti și Nicolai Azarov au mai discutat despre cooperarea economică dintre cele două state și au apreciat ca pozitivă activitatea comisiei interguvernamentale comercial-economice.

Premierul ucrainean i-a transmis președintelui Timofti că acceptă invitația care i-a fost făcută anterior de premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, de a efectua o vizită la Chișinău în timpul apropiat, informează Serviciul de presă al Președinției Republici Moldova.