Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-05-11/ministerul-finantzelor-nu-a-primit-nici-o-cerere-privind-chemarea-in-judecata-din-partea-actzionaril-25010.html
Data: May 11, 2012 (19:14)

Ministerul Finanţelor nu a primit nici o cerere privind chemarea în judecată din partea acţionarilor Băncii de Economii

Ministerul Finanțelor informează că nu a fost recepţionată nici o cerere privind chemarea în judecată a Ministerului Finanțelor din partea unor acționari ai Banca de Economii S.A. privind încasarea prejudiciului.


Ministerul Finanțelor califică drept o încercare de intimidare a Statului și reprezentanților săi în organele de conducere ale Băncii de Economii pe motiv, că Statul a atacat în judecată legalitatea deținerii acțiunilor de către acționarii respectivi, care au ajuns în posesia acțiunilor cu încălcarea prevederilor legislației în vigoare. Or, acționarii în cauză nu pot să nu cunoască faptul, că Statul nu a adoptat și nu a participat la adoptarea  a careva decizii privind acordarea creditelor calificate ulterior ca neperformante.
Aceiași afirmație fiind aplicabilă și în privința Consiliului băncii care nu a examinat și nu a participat la adoptarea deciziilor de acordare a creditelor calificate ulterior ca neperformante. Mai mult, după constatarea acestei situații,  Consiliul băncii a solicitat efectuarea unui audit intern al activității de creditare a băncii și a impus unele restricții dure în vederea limitării activității de creditare și a competențelor organului executiv pentru a omite repetarea de cazuri similare.  Ulterior recepționării cererii de chemare în judecată Ministerul Finanțelor va întreprinde măsurile ce se impun în vederea neadmiterii prejudicierii intereselor Statului.