Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.05.2012

La Guvern, a avut loc o şedinţă în problema ajustării tarifelor la transportul de mărfuri pe cale ferată prin intermediul Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti

La Guvern, a avut loc o şedinţă în problema ajustării tarifelor la transportul de mărfuri pe cale ferată prin intermediul  Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti

Prim-ministrul Vlad Filat a prezidat astăzi o şedinţă de lucru în problema ajustării tarifelor la transportul de mărfuri pe cale ferată prin intermediul  Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti.

Valeriu Lazăr a expus problema principală cu care se confruntă agenţii economici ce efectuează operaţiuni de export-import prin portul Giurgiuleşti. Aceasta constă în aplicarea de către CFM a tarifelor internaţionale la transportarea mărfurilor. Ministrul Economiei a subliniat că nu există nici un temei juridic în ceea ce priveşte aplicarea tarifelor respective, deoarece întreaga operaţiune de transportare are loc pe teritoriul naţional al Republicii Moldova.

Valeriu Lazăr a precizat că tarifele de transportare trebuie să fie aprobate de către Guvern, conform unei metodologii ce este în curs de elaborare.

Ministrul a opinat că excluderea tarifelor, care la moment sînt unele discriminatorii pentru agenţii economici, va duce la creşterea veniturilor CFM, dezvoltarea întreprinderilor autohtone şi a Portului Internaţional Giurgiuleşti.

La rîndul său, Anatolie Şalaru a spus că este de acord că CFM nu trebuie să aibă o politică discriminatorie şi că agenţii economici trebuie să dispună de tarife locale la transportarea mărfurilor în interiorul ţării. Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor a ţinut să sublinieze că situaţia complicată în care se află întreprinderea de cale ferată este o consecinţă a guvernării precedente, a neajustării tarifelor la cerinţele timpului şi nerenovării depoului de trenuri şi utilaje.
Reprezentanţii Ministerului de resort şi ai CFM au solicitat suport la elaborarea unei noi metodologii de formare a tarifelor pentru transportul feroviar, care să permite atragerea de fonduri în vederea dezvoltării întreprinderii.

Prim-ministrul Vlad Filat a cerut Ministerului de resort soluţionarea problemelor  cu care se confruntă agenţii economici ce efectuează operaţiuni de export-import prin Portul Giurgiuleşti.

Vlad Filat a spus că situaţia precară a unei întreprinderi nu trebuie să se răsfrîngă asupra activităţii celorlalţi agenţi economici, cerînd eliminarea oricăror bariere în  activitatea economică. 

Premierul a informat că a emis o dispoziţie privind instituirea unei comisii interministeriale privind ajustarea tarifelor pentru transportul feroviar de mărfuri şi de pasageri şi elaborării unor noi politici în domeniu. Vlad Filat a reiterat disponibilitatea de a acorda tot sprijinul necesar restructurării şi dezvoltării CFM.

Totodată, Prim-ministrul a spus că este necesară reorientarea transportul de mare tonaj de pe drumurile naţionale pe cel de cale ferată, menţionînd că astfel se vor  majora profiturile CFM şi vor fi excluse multiplele cazuri de erodare a traseelor.

La şedinţă au participat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Anatolie Şalaru, ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, Directorul general al Căilor Ferate a Moldovei (CFM), Vitalie Strună şi reprezentanţii întreprinderilor „Danube Logistic”, „Lafarge” şi „Dromas Cons”, informează Serviciul de presă al Executivului.

.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus