Trimite e-mail | Printeaza
Externe
09.05.2012

Ucraina a anulat summitul de la Yalta, boicotat de mai multi lideri europeni​

Ucraina a anuntat marti anularea unui summit al liderilor din Europa Cetrala programat sa aiba loc la sfarsitul acestei saptamani la Yalta, care a fost boicotat de mai multi dintre cei invitati pentru a protesta fata de soarta fostului premier Iulia Timoshenko, aflata in inchisoare, relateaza AFP.

"Ucraina considera rezonabila amanarea pentru mai tarziu a summitului sefilor de stat din Europa Centrala si neorganizarea acestuia pe 11 si 12 mai, la Yalta, presedintii mai multor tari europene neputand sa mai participe", se arata intr-un comunicat al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe.

Cel putin patru tari europene au anuntat in ultimele zile ca vor boicota reuniunea ce urma sa aiba loc in statiunea de la Marea Neagra. Mass-media germane au anuntat inca de pe 26 aprilie ca noul presedinte desemnat, Joachim Gauck, si-a anulat vizita in Ucraina din aceasta vara pe fondul ingrijorarilor legate de starea de sanatate a Iuliei Timosenko.

Uniunea Europeana s-a declarat "dezamagita" de condamnarea la sapte ani de inchisoare a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timosenko. Fostul premier ucrainean este acuzat de abuz in serviciu in urma semnarii unui acord de gaze cu Rusia in 2009. Procesul a fost "motivat politic" si nu a respectat standardele internationale, a afirmat UE, adaugand ca acest lucru "se va reflecta" in politicile sale fata de Ucraina.

Presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, si-a anulat, de asemenea, prezenta in cadrul summitului invocand aceleasi motive. Alaturi de presedintele ceh, sefii de stat din Slovenia si Austria i-au urmat exemplul.

Autoritatile ucrainene un trimis invitatii pentru 20 de state: Albania, Austria, Belarus, Bulgaria, Bosnia si Hertegovina, Estonia, Italia, Macedonia, Moldova, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia, Croatia, Cehia, Letonia, Lituania, Muntenegru si Ungaria, scrie Hotnews.ro.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus