Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-05-09/catherine-ashton-anul-care-urmeaza-va-fi-crucial-pentru-viitorul-europei-24984.html
Data: May 9, 2012 (17:24)

Catherine Ashton: Anul care urmează va fi crucial pentru viitorul Europei

Anul care urmează va fi crucial pentru relansarea şi viitorul Europei, a declarat miercuri Catherine Ashton, şefa diplomaţiei europene, cu ocazia Zilei Europei, când se împlinesc 62 de ani de la Declaraţia Schuman.

"În fiecare an sărbătorim Ziua Europei uitându-ne înapoi la istoria integrării europene şi la lucrurile pe care le-am reuşit împreună. Însă ar trebui să fie de asemenea o oportunitate de a privi înainte", se arată în mesajul înaltului reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.

"Citim mult în presă despre criza financiară şi problemele economice cu care ne confruntăm. Însă bazele economiei europene rămân puternice. Iar valorile comune care ne unesc sunt mai importante ca oricând", a mai afirmat Catherine Ashton.

Ea a subliniat de asemenea că anul care urmează 'va fi crucial pentru relansarea Europei şi pentru viitorul Europei', 'nu doar prin paşii pe care îi facem în interiorul Uniunii Europene în privinţa economiei şi prin aderarea Croaţiei în iulie 2013', ci şi prin angajamentele globale ale UE.

"Europa a fost întotdeauna deschisă şi a privit spre exterior. Am influenţat substanţial felul în care gândeşte lumea - faţă de comerţ, mediu, schimbări climatice, pedeapsa cu moartea, Tribunalul Penal Internaţional şi multe alte chestiuni importante", a mai declarat şefa diplomaţiei europene, care şi-a exprimat totodată convingerea că UE trebuie să rămână 'angajată activ' pe plan global, scrie Agerpres.