Trimite e-mail | Printeaza
Externe
08.05.2012

Presa internationala despre votul de investitura a guvernului Victor Ponta: Soarta fostului guvern condus de Mihai Razvan Ungureanu, un posibil avertisment pentru statele din Europa

Presa internationala despre votul de investitura a guvernului Victor Ponta: Soarta fostului guvern condus de Mihai Razvan Ungureanu, un posibil avertisment pentru statele din Europa

Principalele agentii internationale de presa au relatat despre acordarea votului de investitura a guvernului condus de Victor Ponta, aratand ca noul prim-ministru al Romaniei va avea sarcina dificila de a respecta masurile convenite cu creditorii internationali. De asemenea, presa straina atrage atentia ca starea actuala a politicii din Romania reprezinta un avertisment pentru alte tari central si est-europene, care se confrunta cu reduceri drastice ale deficitului.

Guvernul roman de centru-stanga, in frunte cu noul premier desemnat Victor Ponta, a obtinut luni votul de incredere al Parlamentului si s-a angajat sa duca la bun sfarsit reformele, dar si masurile de corectare a "nedreptatilor sociale" cauzate de austeritate, relateaza AFP.

"Guvernul Ponta nu poate decat sa continue reformele, chiar daca acesta nu da dovada de un mare entuziasm atunci cand vine vorba de accelerarea privatizarilor", a declarat analistul economic Bogdan Baltazar. Senatorul social-democrat Titus Corlatean, numit ministru al Justitiei, va avea dificila sarcina de a convinge Bruxelles-ul ca lupta impotriva coruptiei la nivel inalt va continua, fara alte interferente politice.

Agentia internationala de stiri Reuters scrie ca soarta fostului guvern condus de Mihai Razvan Ungureanu, dupa adoptarea masurilor de austeritate, reprezinta un avertisment pentru alte tari central-europene, care se confrunta cu reduceri drastice ale deficitului, lucru care a atras mania alegatorilor.

"Noul guvern este prins intre ciocan si nicovala - are multe de oferit, insa economia nu poate suporta nici o expansiune fiscala", este de parere un analist economic strain.

In urma caderii guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu, moneda romaneasca a scazut la un nivel extrem de scazut in raport cu euro, relateaza CNN. Noul cabinet are sarcina sa mentina stabilitatea economica a tarii si sa continue reformele din cadrul companiilor de stat. Cu o luna inaintea alegerilor locale din Romania, noul cabinet si-a anuntat intentia de a mari cu 15% salariile din sectorul public.

Agentia Fitch Ratings a atras atentia asupra caderii celui de-al doilea guvern in Romania in mai putin de trei luni. Totodata, cresterea substantiala a politicilor populiste, inainte sau dupa alegeri, ar putea exercita presiuni de retrogradare a ratingului de tara.

Guvernul Ponta a primit votul de investitura din partea Parlamentului Romaniei cu o majoritate mai larga decit cea estimata (284 de voturi "Pentru", in conditiile in care USL+Minoritati+UNPR aduna 276 de parlamentari), scrie Euractiv.ro.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus