Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-05-08/nikolay-gueorguiev-incetinirea-creshterii-economice-a-republicii-moldova-din-ultima-perioada-fmi-o-p-24963.html
Data: May 8, 2012 (11:58)

Nikolay Gueorguiev: „Încetinirea creşterii economice a Republicii Moldova din ultima perioadă, FMI o pune pe seama situaţiei economice din regiune”

Declarația aparține lui Nikolay Gueorguiev, șeful misiunii FMI pentru Republica Moldova, și a fost făcută în cadrul întrevederii cu premierul Vlad Filat. În cadrul întrevederii au fost discutate aspecte ce vizează cooperarea dintre Republica Moldova şi Fondul Monetar Internaţional, în contextul realizării Programului actual de asistenţă.

Nikolay Gueorguiev  a menţionat că această misiune are două obiective de bază: discuţii cu instituţiile de resort ale Republicii Moldova pe marginea celei de-a V-a evaluări privind realizarea Programului, precum şi consultări în baza articolului 4 din statutul FMI privind politicile financiare pe termen mediu. Şeful misiunii FMI a precizat, că asemenea consultări se efectuează o data la doi ani, ultimele avînd loc în anul 2010.

În acest context, oficialul a informat că experţii FMI au elaborat unele studii şi analize, care vor fi discutate în cadrul consultărilor cu autorităţile ţării noastre. Acestea vizează atragerea investiţiilor directe în economia Republicii Moldova, vulnerabilitatea în faţa şocurilor financiare externe şi reformele în sectorul bugetar pe termen mediu.

Nikolay Gueorguiev a menţionat că FMI urmăreşte cu atenţie evoluţia situaţiei economice din Republica Moldova şi în regiune.
„Încetinirea creşterii economice a Republicii Moldova din ultima perioadă, FMI o pune pe seama situaţiei economice din regiune”, a opinat Nikolay Gueorguiev.

Totodată, şeful misiunii FMI a subliniat necesitatea accelerării reformelor în domeniul justiţiei şi asigurării nivelului necesar al deficitului bugetar, astfel încît să fie păstrată tendinţa de creştere economică obţinută în ultimii doi ani.

Reprezentantul FMI a mai spus că misiunea în cauză este penultima din cadrul actualului Program de asistenţă, care expiră în luna ianuarie 2013, ultima fiind preconizată pentru toamna acestui an. 

Prim-ministrul a apreciat sprijinul FMI acordat ţării noastre şi a reiterat determinarea fermă a Guvernului RM de a continua agenda de reforme.

„Acordul cu FMI şi acţiunile întreprinse în comun au oferit Republicii Moldova şanse şi  credibilitate în cadrul discuţiilor cu alţi parteneri de dezvoltare, ceea ce este foarte important pentru ţara noastră, din acest motiv trebuie să continuăm colaborarea noastră”, a spus Prim-ministrul.

În cadrul întrevederii s-a convenit şi asupra elaborării unui nou Program de colaborare dintre FMI şi Republica Moldova pentru perioada de după 2013.