Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.05.2012

MDRC a lansat proiectul Twinning ”Dezvoltarea capacităţilor în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova”, cu un buget de 1,17 mil.euro

MDRC a lansat proiectul Twinning ”Dezvoltarea capacităţilor în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova”, cu un buget de 1,17 mil.euro

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a lansat proiectul Twinning ”Dezvoltarea capacităţilor în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova”. Proiect finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un consorțiu francez-româno-leton.

Marcel Răducan, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a  mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru asistența constantă acordată, inclusiv suportul în cadrul proiectului Twinning și a specificat că acest proiect va contribui la consolidarea capacităţilor ministerului în aplicarea politicilor de dezvoltare regională în  țara noastră, precum și la îmbunătățirea legislației în domeniu și revizuirea Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională.

Dirk Schuebel, Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova a menționat că rolul politicii de dezvoltare regională în UE, subliniind faptul că pentru perioada financiară 2007-2013, bugetul UE alocat politicii regionale a fost de 350 miliarde euro, adică 36% din bugetul total. De asemenea, oficialul UE a comunicat că actualmente se lucrează la bugetul pe perioada financiară 2013-2020, iar dezvoltarea regională în continuare va rămîne un obiectiv important pentru politica europeană. Referitor la specificul proiectului twinning acesta a menționat că este un proiect de colaborare administrativă și nu asistență tehnică.

Marius Gabriel Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova a specificat că actualmente România participă în 4 proiecte de twinning în Republica Moldova: achiziții publice, proprietate intelectuală, concurență și consolidarea capacităților în domeniul dezvoltării regionale. Totodată, Marius Lazurcă a reiterat că România va fi în continuare un partener de încredere pentru țara noastră în parcursul european. Excelența Sa a amintit că România participă în cadrul programului UE-12, unde va acorda asistență financiară pentru îmbunătățirea statisticii regionale.

În cadrul proiectului  ”Dezvoltarea capacităţilor în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova” UE va aloca mijloace financiare în mărime de circa 1.170.000 €, bani ce vor fi utilizați pentru preluarea experienței statelor europene în domeniul dezvoltării regionale, prin intermediul experților români, francezi și letoni. Proiectul se va desfășura în perioada mai 2012 – ianuarie 2014, timp în care vor fi organizate seminare de formare; ateliere de lucru, vizite de studiu.

Menționăm că proiectul are trei componente majore ce țin de: revizuirea cadrului legislativ existent privind dezvoltarea regională, planificarea teritorială și dezvoltarea capacităţilor specialiștilor din cadrul MDRC.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus