Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.05.2012

Conducătorii autorităţilor vamale din Republica Moldova şi România au convenit asupra automatizării procesului de contrapunere a datelor vamale

Conducătorii autorităţilor vamale din Republica Moldova şi România au convenit asupra automatizării procesului de contrapunere a datelor vamale

Astăzi, 4 mai, Tudor Baliţchi, Director general al Serviciului Vamal a avut o întrevedere cu Viorel Comaniţă, conducător al Autorităţii Naţionale a Vămilor din România.

În cadrul întrunirii s-a acceptat iniţiativa Serviciului Vamal al Republicii Moldova privind lansarea începînd cu iulie 2012 a punctul de trecere Sculeni-Sculeni a primului proiect-pilot privind schimbul de date vamale în format electronic.

Este de remarcat că schimbul de date cu privire la mărfurile şi mijloacele de transport care trec frontiera moldo-română în ambele direcţii, se implementează din 2010, însă pînă în prezent se efectuează pe suport de hîrtie, utilizînd fişele de insoţire.

Acest mecanism de contrapunere a datelor s-a adeverit a fi un instrument eficient în prevenirea fraudelor vamale şi a tentativelor de declarare neautentică a mărfurilor. În mod special, datorită contrapunerii datelor se asigură contracararea traficului ilicit de mărfuri şi a cazurilor de falsificare a documentelor de insoţire a mărfii. De remarcat este faptul că, pe parcursul anului 2011 pe perimetrul frontierei moldo-române s-a înregistrat o tendinţă de scădere considerabilă a traficului ilicit cu ţigări, iar în luna martie 2012 ponderea contrabandei cu ţigarete moldoveneşti a scăzut semnificativ în comparaţie cu alte ţări, a precizat Iurie Ceban, Directorul Departamentului de aplicare a legii, al Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

Potrivit Serviciului Vamal, decizia la care s-a ajuns astăzi a fost precedată de mai multe runde de negocieri cu autoritatea vamală din România, şi reprezintă un pas important în dezvoltarea cooperării vamale prin utilizarea celor mai moderne instrumente de contracarare a traficului ilicit de mărfuri, a declarat Tudor Baliţchi, Director General al Serviciului Vamal.

Odată cu automatizarea procesului de schimb de date şi trecere la formatul electronic al fişelor de insoţire, autorităţile vamale din Republica Moldova şi România vor dispune de mai multe pîrghii de control vamal pe baza analizei de risc. Concomitent cu optimizarea controlului se va reduce şi durata staţionării mijloacelor de transport la frontieră pentru operaţiunile de import/export care nu vor trezi careva suspeciuni de fraudare.

Iniţiativa de lansare a schimbului electronic de date la frontiera cu UE, a fost abordată de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova în cadrul mai multor întruniri cu instituţiile Europene. În acest sens, proiectul-pilot la punctul de trecere Sculeni-Sculeni, va fi supus monitorizării din partea instituţiilor europene şi sperăm ca va servi drept exemplu de bunele practici de cooperare vamală la frontiera externă a UE, a precizat Tudor Baliţchi.

În cadrul întrunirii s-a semnat Protocolul privind prelungirea valabilităţii pîna la finele anului curent a Planului de cooperare între Serviciul Vamal al Republicii Moldova şi Autoritatea Naţională a Vămilor din România în domeniul prevenirii  şi combaterii fraudelor vamale. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus