Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.05.2012

Traian Băsescu crede că gazoductul Iaşi-Ungheni ar putea fi finalizat în 2014

Traian Băsescu crede că gazoductul Iaşi-Ungheni ar putea fi finalizat în 2014

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat în ceea ce priveşte interconectarea infrastructurilor energetice ale Republicii Moldova cu cele ale României că un proiect important în acest sens îl reprezintă construirea gazoductului Iaşi - Ungheni, despre care spune că ar putea fi finalizat în jurul anului 2014.

"În momentul de faţă, susţinuţi de UE, susţinuţi financiar, încercăm să interconectăm infrastructurile energetice ale Republicii Moldova de cele ale României şi implicit ale UE. Aici există mai multe proiecte şi nu aş vrea să ne mărginim doar la gazoductul Iaşi - Ungheni, pentru că avem liniile electrice Fălciu-Goleşti şi Suceava-Bălţi - sunt noi linii electrice, pentru 400 kW, ca să putem face un transfer de energie mai rapid şi mai bun. Mai mult decât atât, ridicând capacităţile liniilor noastre, vom reuşi să interconectăm şi parte din capacităţile de a furniza energie electrică ale Ucrainei şi ale Federaţiei Ruse către UE şi invers", a declarat Băsescu joi la RRA.

Preşedintele Băsescu a subliniat că nu există formaţiune politică în România care să aibă o altă abordare legată de Republica Moldova sau care să nu susţină proiectul privind gazoductul Iaşi-Ungheni.

"De asemenea, este proiectul legat de modernizarea căii ferate Iaşi-Ungheni. Este vorba şi de proiectul de montare a fibrei optice între Isaccea şi Chişinău. Deci, nu numai gazoductul este un obiectiv. Ce-i drept, în Consiliul European, când s-a discutat finanţarea interconectării României cu Bulgaria şi cu Ungaria, noi am ridicat şi problema finanţării interconectării cu Republica Moldova şi a fost aprobată şi finanţarea acestei interconectări. Sigur, e vorba de o finanţare parţială, 50%, restul sumei urmând să o suporte România şi Republica Moldova. Iar în cursul discuţiilor de astăzi eu am transmis domnului preşedinte Timofti că România este gata ca, din ajutorul nerambursabil de 100 de milioane, să acopere integral componenta care revine celor două state. În momentul de faţă vă pot spune că în privinţa acestui gazoduct, ca şi în privinţa conectării Fălciu-Goleşti şi Suceava-Bălţi, cea electrică deci, pe electricitate, sunt în derulare studiile de fezabilitate", a completat şeful statului.

El a precizat că nu poate da informaţii deocamdată cu privire la costurile pe care le implică respectivul proiect.

"De aceea şi este trecută la modernizare linia Iaşi-Ungheni-Chişinău. Sigur, aici n-aş vrea să fie o confuzie. Un politician, n-are importanţă dacă e român sau moldovean, a acreditat termenul de finalizare a interconectării pe gaze sfârşitul anului 2012. Cred că este nerealist termenul. Cred că va fi undeva în 2014, către sfârşitul anului", a susţinut Băsescu. Agerpres

cuvinte-cheie: Traian | Basescu | Nicolae | Timofti

Comentarii (5)

 

Related news

Sus