Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.04.2012

Sistemul de metrologie al Republicii Moldova va fi reformat până la 1 ianuarie 2013

Sistemul de metrologie al Republicii Moldova va fi reformat până la 1 ianuarie 2013

„Sistemul naţional de metrologie al Republicii Moldova va fi reformat până la 1 ianuarie 2013 ”, a declarat viceministrul Economiei, Octavian Calmâc în cadrul şedinţei de astăzi a Grupului Consultativ în domeniul comerţului, infrastructurii calităţii şi protecţiei consumatorilor.
 
Potrivit Ministerului Economiei, membrii Grupului de lucru, care sunt reprezentanţii instituţiilor statale de profil şi a organizaţiilor non-guvernamentale, au discutat Programul de acțiuni privind reformarea sistemului infrastructurii calității. Conform informaţiei prezentate reforma sistemului naţional de metrologie este efectuată în baza concepţiei infrastructurii calităţii, elaborată anterior în conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova faţă de Organizaţia Mondială a Comerţului şi ținând cont de recomandările experţilor Uniunii Europene în contextul negocierii Acordului de Comerţ Liber RM-UE (DCFTA).
 
Pentru a pregăti platforma necesară lansării şi implementării reformei au fost efectuate un şir de modificări normative şi legislative, în special a Legii cu privire la standardizare nr. 590-XIII din 22 septembrie 1995 şi a Legii metrologiei nr. 647-XIII din 17 noiembrie 1995.
 
Participanţii la şedinţă au analizat cîteva variante de reformare a sistemului naţional de metrologie prin reorganizarea Institutului Național de Standardizare și Metrologie (INSM), Centrului de Standardizare și Metrologie Bălți şi Centrului de Standardizare și Metrologie Ceadâr-Lunga. Întreprinderile nominalizate se află în subordinea Ministerului Economiei.
 
Într-un final, varianta optimă selectată de către participanţi a fost cea de reorganizare instituţiilor sus numite şi crearea în baza acestora a trei instituții separate – Institutul Național de Metrologie şi Institutul Național de Standardizare în calitate de instituţii publice şi Centrul de Metrologie Aplicată cu sediul de bază la Chișinău și filialele în Bălţi, Ceadâr-Lunga, Cahul care va fi organizaţie subordonată Ministerului Economiei.
 
Astfel, Institutul Național de Metrologie va fi responsabil de asigurarea trasabilităţii măsurărilor, menţinerea etaloanelor naţionale şi a celor de referinţă, conservarea şi transmiterea unităţilor de măsură legale în baza Sistemului Naţional de Etaloane iar Centrul de Metrologie Aplicată va asigura implementarea în teritoriu a politicii de stat în domeniul metrologiei, precum și transmiterea unităţilor de măsură legale prin efectuarea verificărilor metrologice şi a etalonărilor mijloacelor de măsurare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus