Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.04.2012

Eugen Carpov: Relansarea circulaţiei trenurilor marfare prin regiunea transnistreană nu este un pas singular, ci face parte dintr-un şir de acţiuni, urmând ca în viitorul apropiat să demareze alte proiecte comune

Eugen Carpov: Relansarea circulaţiei trenurilor marfare prin regiunea transnistreană nu este un pas singular, ci face parte dintr-un şir de acţiuni, urmând ca în viitorul apropiat să demareze alte proiecte comune

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Eugen Carpov, a susţinut, astăzi, un briefing de presă cu privire la relansarea circulaţiei trenurilor marfare prin regiunea transnistreană.

Vicepremierul a declarat că relansarea circulaţiei trenurilor marfare vine să demonstreze dorinţa de cooperare şi apropiere a ambelor maluri ale Nistrului, aceasta fiind posibilă datorită întrevederilor pe care le-a avut Prim-ministrul Vladimir Filat cu liderul de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, precum şi a dialogului la nivel de experţi în domeniul feroviar şi vamal de pe ambele maluri ale Nistrului.

Eugen Carpov a amintit, că în cadrul întâlnirii de la Tiraspol din 30 martie curent, a fost semnată o decizie protocolară „Privind principiile reluării plenare a circulaţiei trenurilor marfare prin regiunea transnistreană”. Astfel, a fost instituit un mecanism de control vamal comun la staţiile de cale ferată Rîbniţa şi Bender, care va permite exportul mărfurilor direct prin regiune sub controlul deplin din partea Serviciului Vamal moldovenesc. Ca efect economic, decizia dată scurtează drumul de transportare a mărfurilor cu aproximativ 400 km, fapt care corespunde intereselor companiilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

În conformitate cu prevederile documentului, experţii de la Chişinău şi Tiraspol au elaborat şi au semnat la 14 aprilie 2012 procesul verbal şi schema tehnologică a controlului vamal comun la staţiile de cale ferată Rîbniţa şi Bender. În acelaşi timp, au fost operate modificări în legislaţia naţională pentru a stabili procedurile de declarare şi vămuire a mărfurilor introduse şi scoase de pe teritoriul vamal al ţării de către agenţii economici din raioanele de est în conformitate cu legislaţia naţională şi normele internaţionale.

Viceprim-ministrul Eugen Carpov s-a arătat convins, că o singură acţiune din setul de măsuri de consolidare a încrederii are puţine şanse de a preveni sau rezolva un conflict. Iată de ce, pentru a obţine un rezultat sunt necesare acţiuni complexe în diferite domenii, care pas cu pas construiesc nivelul necesar de încredere dintre părţi.

Viceprim-ministrul a subliniat, că relansarea circulaţiei trenurilor marfare prin regiunea transnistreană nu este un pas singular, ci face parte dintr-un şir de acţiuni, urmând ca în viitorul apropiat să demareze alte proiecte comune. În acest sens, domnul Eugen Carpov a trecut în revistă subiectele discutate în cadrul întrevederii de astăzi dintre Prim-ministrul Republicii Moldova, Vladimir Filat cu liderul de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, precum: deschiderea podului de la Gura Bîcului, reconectarea telefoniei fixe şi mobile, conlucrarea dintre instituţiile din domeniul sănătăţii şi organizarea odihnei în tabere de vară pentru a câte 100 copii de pe ambele maluri ale Nistrului.

La final,  Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Eugen Carpov, a subliniat că aceste evenimente sunt rodul unor eforturi comune şi se înscriu în seria măsurilor de consolidare a încrederii între maluri pe care le promovează Guvernul Republicii Moldova. Aceste măsuri relevă dorinţa de cooperare şi ţintesc crearea unor condiţii favorabile pentru succesul eforturilor politice de soluţionare a conflictului, informeaza Biroul pentru reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus