Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-04-26/dorin-dragutzanu-sistemul-bancar-din-republica-moldova-trebuie-sa-treaca-la-o-noua-faza-de-dezvoltar-24863.html
Data: Apr 26, 2012 (23:53)

Dorin Drăguţanu: Sistemul bancar din Republica Moldova trebuie sa treacă la o nouă fază de dezvoltare

Astăzi, Banca Naţională a Moldovei în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca pentru Reconstrucţie (KfW) şi Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) a organizat o conferinţă centrată pe modalităţile de consolidare a guvernării corporative în sectorul financiar-bancar din Republica Moldova.

Înalţi oficiali ai Guvernului Republicii Moldova, ai Băncii Naţionale a Moldovei, ai instituţiilor financiare internaţionale, precum şi reprezentanţi ai băncilor şi instituţiilor non-bancare locale au abordat creşterea standardelor guvernării corporative drept una din priorităţile principale pentru Republica Moldova. Rolul semnificativ al acestui concept în crearea unui mediu de afaceri favorabil creşterii economice a fost reflectat în luările de cuvânt ale Guvernatorului Băncii Naţionale Dorin Drăguţanu şi Viceministrului Economiei Octavian Calmîc.

De asemenea, agenda forumului a inclus discursuri la temă susţinute de Reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova Tokhir Mirzoev şi Directorul pentru Balcanii de Vest, Croaţia, Belarus şi Moldova, Grupul Instituţiilor Financiare, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Henry Russel şi Directorul de investiţii (EFSE), Elvira Lefting.


Participanţii la conferinţă au prezentat cele mai bune practici internaţionale în guvernarea corporativă şi aspectele principale ale procedurilor aferente aplicate în Republica Moldova, în ideea consemnării unui set de măsuri necesare pentru eliminarea carenţelor actuale.

“Sistemul bancar din Republica Moldova trebuie sa treacă la o nouă fază de dezvoltare. Modul de lucru, caracteristic ultimelor două decenii, devine din ce in ce mai rudimentar. Fără o abordare modernă în gestiunea riscurilor, inovaţie şi promovarea produselor bancare, sistemul va face faţă cu greu provocărilor viitoare. Regula de aur spune că orice reformă trebuie să înceapă din vârf. Implemenatarea celor mai bune practici internaţionale de guvernare corporativă va constitui o bază solidă pentru modernizarea ulterioară.”, a declarat Guvernatorul BNM Dorin Drăguţanu, informează un comunicat BNM.

“În calitate de creditor şi investitor major pentru instituţiile financiare locale, BERD susţine standardele de guvernare corporativă în toate ţările de operare. Bunele practici de guvernare corporativă sunt determinante în stimularea dezvoltării economice, în special, a sectorului bancar din Republica Moldova, precum şi în atragerea de noi investiţii,” a spus Henry Russell, Director, Echipa Instituţiilor Financiare BERD.

„Buna guvernare în instituţiile financiare publice nu poate fi o chestiune personală. Suntem mândri de a ţine această conferinţă importantă, împreună cu autorităţile Republicii Moldova, reprezentanţii  sectorului financiar din Republica Moldova şi comunitatea internaţională pentru a promova o adoptare mai rapidă a celor mai bune practici”, a declarat Monika Beck, preşedinte al Consiliului de administraţie al EFSE. „Ca un fond ce încurajează finanţarea responsabilă, vom sprijini în continuare îmbunătăţirile necesare în acest domeniu”.