Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.04.2012

Astazi au avut loc lucrarile celei de-a VI-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică şi integrare europeană între România şi R.Moldova

Astazi au avut loc lucrarile celei de-a VI-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică şi integrare europeană între România şi R.Moldova

Evenimentul s-a desfăşurat în contextul unui dialog politic dinamic între cele două state, respectiv Sedinta comuna a celor doua guverne (Iasi, 3 martie a.c.) si preconizata vizita a preşedintelui Republicii Moldova la Bucuresti, in prima parte a lunii mai.

In cadrul lucrarilor Comisiei mixte, au fost analizate aspecte ale problematicii colaborarii bilaterale, cu accente pe dezvoltarea infrastructurii în domeniul transporturilor si in cel energetic, principalele proiecte energetice referindu-se la:

Gazoductul Iaşi-Ungheni, pentru care ministerele de resort au semnat un memorandum de înţelegere privind pregătirea condiţiilor pentru construcţia gazoductului de presiune înaltă Iaşi -Ungheni. De asemenea, a fost finalizat studiul de fezabilitate al proiectului, iar in prezent se elaboreaza proiectul tehnic care să includă secţiunea terestra a conductei cât şi subtraversările râului Prut. Valoarea investitiei este de aproximativ 20 mil. euro din care partea Romaniei este de aproximativ 12 mil. euro iar partea Republicii Moldova aproximativ 7 mil . euro.

Interconectarea sistemelor de energie electrică din Republica Moldova cu reţeaua europeană ENTSO-E şi montarea fibrei optice între Isaccea şi Chişinău, care este un proiect nou, necesar în vederea interconectării Republicii Moldova la reţeaua ENTSO-E.

Proiectul de investitie in vederea interconectării energetice a Republicii Moldova atât la Reţeaua Europeană a Operatorilor de Transport şi Sistem pentru Energie Electrică (ENTSO-E) cât şi cu România, LEA 400 kV Suceava-Bălţi.

Linia electrica LEA 110 kV Fălciu-Goteşti, pentru care, Transelectrica SA a realizat deja partea de investiţii pe teritoriul României si care se estimeaza a fi finalizata la sfârşitul anului 2012.

De asemenea, au fost abordate teme referitoare la amplificarea comerţului si a investitiilor reciproce, a colaborării în domenii ca: industrie, agricultura şi sanitar-veterinar, întreprinderi mici şi mijlocii, vamal şi fiscal, turism, muncă şi protecţia socială, construcţii şi cooperare regională, infrastructura calitatii, protecţia consumatorilor etc.

Unicitatea specificului relaţiilor dintre cele două state generează un spectru amplu al colaborării economice dintre România şi Republica Moldova, un subiect important al dialogului dintre copresedintii in Comisie fiind transferul de expertiza romaneasca spre institutiile economice din R. Moldova, generata de experienţa României în negocierile cu Comisia Europeană.

Problematica energetică a fost un alt subiect important in cadrul discuţiilor, ministrul Bode reafirmandu-si sprijinul în concretizarea proiectelor de infrastructură energetică, prioritare atât pentru România, cât şi pentru R.Moldova.

Potrivit Biroului de Presa al MECMA, la finalul lucrarilor, cei doi co-presedinti, Lucian Nicolae Bode, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri si Valeriu Lazăr, viceprim-ministru şi ministru al economiei au semnat Protocolul celei de a VI-a sesiuni a Comisiei mixte care prevede liniile principale ale colaborarii viitoare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus