Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-04-26/a-fost-pus-in-circulatzie-primului-tren-marfar-care-va-circula-din-republica-moldova-direct-prin-reg-24856.html
Data: Apr 26, 2012 (17:17)

A fost pus în circulaţie primului tren marfar care va circula din Republica Moldova direct prin regiunea transnistreană

Vlad Filat a participat astăzi, la Rîbniţa, împreună cu liderul transnistrean, Evghenii Şevciuk, la punerea în circulaţie a primului tren marfar care va circula din Republica Moldova direct prin regiunea transnistreană.

Evenimentul se înscrie în acţiunile de implementare a prevederilor deciziei protocolare cu privire la principiile reluării depline a transportului feroviar de mărfuri pe segmentul transnistrean, semnate la 30 martie curent de către Vlad Filat şi Evghenii Şevciuk.

La Rîbniţa, Vlad Filat şi Evgheni Şevciuc au avut o întrevedere, în cadrul căreia au fost abordate mai multe subiecte ce vizează procesul de reglementare a problemei transnistrene, inclusiv fiind discutate aspecte concrete ale dialogului Chişinău – Tiraspol.

Trenul marfar din Republica Moldova, care astăzi a pornit din gara de la Rîbniţa, are 30 de vagoane şi se îndreaptă spre Odesa, Ucraina.

„Reluarea circulaţiei trenurilor marfare este importantă, dar şi mai important este  să dezvoltăm economia pe ambele maluri ale Nistrului, să existe deschidere spre pieţe şi tarife accesibile. Am promis că vom face tot posibilul în acest sens şi vom merge în continuare pe îndeplinirea acestor înţelegeri”, a spus Vlad Filat.

Premierul a menţionat că, suplimentar, s-a convenit să fie îndeplinite şi alte înţelegeri care vizează domeniul medical şi domeniul comunicaţiilor.
 
Urmare a implementării acestor înţelegeri, cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului vor avea acces la servicii medicale de calitate. Potrivit Premierului, o întrevedere la această temă a avut loc deja, fiind convenit un plan comun de acţiuni pentru perioada imediat următoare.

De asemenea, în timpul apropiat, urmează să aibă loc o întrevedere a liderilor de la Chişinău şi Tiraspol pentru a semna un protocol privind restabilirea comunicaţiilor  telefonice. Vlad Filat a precizat că este vorba atît de telefonia fixă, cît şi cea mobilă.

Prim-ministrul s-a arătat optimist în cea ce priveşte realizarea mai multor acţiuni comune în beneficiul cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

La rîndul său, Evghenii Şevciuk a subliniat importanţa acestui eveniment ţinînd cont de faptul că după o perioadă de 6 ani, a fost posibilă reluarea circulaţiei transportului marfar pe calea ferată prin regiunea transnistreană şi faptul că de avantajele respective vor putea beneficia agenţii economici de pe ambele maluri ale Nistrului.
 
Evghenii Şevciuk a specificat că următoarele proiecte comune se referă la restabilirea circulaţiei pe podul de la Gura-Bîcului (blocat de 20 de ani) şi efectuarea, pe perioada estivală, a unui program de odihnă pentru 200 de copii  în taberele de odihnă aflate pe ambele maluri ale Nistrului, fapt ce va contribui la o comunicare mai bună între generaţia tînără.

În cadrul vizitei la Rîbniţa, Vlad Filat şi Evghenii Şevciuk s-au familiarizat cu condiţiile de activitate a noului post vamal, deschis la staţia feroviară Rîbniţa, conform prevederilor deciziei protocolare din 30 martie 2012. De menţionat că, potrivit aceleaşi înţelegeri, posturi vamale similare funcţionează şi la staţia Bender-2 (s.Varniţa), informează un comunicat al Executivului.