Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.04.2012

Prima reuniune a Forului moldo-maghiar

Potrivit MAEIE, pe data de 25 aprilie 2012, la Budapesta, a avut loc prima reuniune a Forului moldo-maghiar pentru integrare europeană, care reprezintă o realizare practică a prevederilor Declaraţiei Comune a Republicii Moldova şi Ungariei privind cooperarea în domeniul integrării europene, semnată pe 26 august 2010, la Budapesta.

Şedinţa a fost prezidată de către Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, şi Secretarul de Stat adjunct pentru problemele UE al Ministrului Afacerilor Externe al Ungariei, Ódor Bálint. În cadrul reuniunii au fost examinate posibilităţile pentru extindere a cooperării moldo-maghiare în domeniul integrării europene şi modalităţile pentru transferul cunoştinţelor acumulate de către partea ungară în procesul aderării la UE.

Agenda discuţiilor a cuprins domeniile de cooperare precum politică externă şi de securitate, justiţie şi afaceri interne, politicile comerciale şi economice, dezvoltarea regională, transport şi energetică. Au fost examinate oportunităţile de asistenţă din partea structurilor regionale precum Grupul Vişegrad şi evaluate perspectivele implementării Strategiei UE pentru Regiunea Dunării.

Reuniunea Forului a fost urmată de inaugurarea Expoziţiei de monede comemorative şi timbre cu ocazia Aniversării a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Republica Moldova şi Ungaria. Evenimentul a fost deschis de Natalia Gherman, Viceministru al Afacerilor Externe şi Ivan Baba, Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe în incinta Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei şi s-a bucurat de prezenţa largă a reprezentanţilor cercurilor guvernamentale, parlamentare, mass-media şi corpului diplomatic acreditat la Budapesta

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus