Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.04.2012

Paul-Henri Forestier: BERD intenţionează să investească 100 mln. euro în Republica Moldova

Paul-Henri Forestier: BERD intenţionează să investească 100 mln. euro în Republica Moldova

Mersul proiectelor finanţate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în Republica Moldova şi identificarea unor noi oportunităţi investiţionale au fost examinate în cadrul unei întrevederi a viceprim-ministrului Valeriu Lazăr, ministru al Economiei cu directorul regional al BERD pentru Caucaz, Moldova şi Belarus, Paul-Henri Forestier.

Paul-Henri Forestier a informat că în anul trecut BERD a investit în Republica Moldova cca 67 mln. euro şi speră că în acest an portofoliul Băncii se va ridica la 100 de milioane de euro. Oficialul BERD a exprimat interesul Băncii de a participa într-un proiect de modernizare a Căilor Ferate din Moldova, însă a condiţionat lansarea proiectului de ajustarea politicii tarifare a întreprinderii. „Vom atrage asistenţa tehnică necesară pentru realizarea unor economii şi creşterea competitivităţii întreprinderii”, a spus Paul-Henri Forestier.

Valeriu Lazăr a subliniat importanţa proiectelor în domeniul eficienţei energetice, printre care MoSEFF, destinat eficientizării companiilor, şi MoREFF, ce urmează a fi lansat pentru a spori eficienţa energetică în sectorul rezidenţial, apreciind că proiectele date au un important impact social şi contribuie la reducerea facturii plătite pentru resursele energetice, dar şi un impact economic semnificativ.

Viceprim-ministrul a precizat că noi oportunităţi investiţionale vor apărea odată cu aprobarea modificărilor legislative propuse de Ministerul Economiei, care vizează restructurarea unei serii de întreprinderi cu capital de stat, eventuala privatizare a lor sau crearea unor parteneriate public-private în baza acestora. Este vorba de active ale statului în domenii ca farmaceutica, producţia de cosmetice, tutun, comerţ, vinificaţie, dar şi întreprinderi din domeniul infrastructurii, cum ar fi distribuţia şi furnizarea energiei electrice, Căile Ferate ale Moldovei, Aeroportul Internaţional Chişinău, etc.

În acelaşi context, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a menţionat necesitatea corelării acestui proiect investiţional cu procesul de restructurare a întreprinderii, promovarea unei politici tarifare non-discriminatorii şi transparente, informează un comunicat al Ministerului Economiei.

cuvinte-cheie: Forestier | Paul-Henri | MoSEFF | BERD | Lazăr | Valeriu

Comentarii (2)

 

Related news

Sus