Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-04-24/berd-bas-moldova-lanseaza-noul-program-femeile-in-afaceri-cu-sustzinerea-financiara-a-guvernului-sue-24817.html
Data: Apr 24, 2012 (16:29)

BERD BAS Moldova lansează noul program „Femeile în afaceri” cu susţinerea financiară a Guvernului Suediei

BERD BAS Moldova („Business Advisory Services” al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare) cu suportul financiar al Guvernului Suediei, lansează pe 22 mai, la Chişinău, Programul „Femeile în afaceri”, al cărui scop este de a promova şi încuraja femeile din Republica Moldova să-şi dezvolte o carieră în afaceri sau o afacere proprie.

Astfel, în cadrul acestei iniţiative va fi oferită asistenţă prin co-finanţarea proiectelor de consultanţă şi altor activităţi de dezvoltare a pieţei - întreprinderilor gestionate de femei sau aflate în proprietatea lor, sau întreprinderilor unde cei mai mulţi dintre angajaţi sunt femei. De asemenea, va fi susţinută diversificarea tipurilor de servicii în consultanţă oferite de către femeile-consultante. Programul „Femeile în afaceri” va oferi sprijin femeilor-antreprenoare din toate sectoarele economiei naționale.

Spre deosebire de iniţiativele desfăşurate până în prezent de BERD BAS Moldova, Programul „Femeile în afaceri” va susţine şi oportunităţi de start-up pentru femei. Accentul va fi pus în special pe susţinerea proiectelor de consultanţă companiilor din industrii/sectoare  unde cei mai mulţi dintre angajaţi sunt femei, precum textile/de modă, vânzări cu amănuntul, turism, catering, prelucrare agricolă, producere de obiecte de artizanat, servicii medicale, etc.

”Potrivit raportorului special al ONU, Moldova are una dintre cele mai mari rate nete de emigrare din lume: aproximativ 25% dintre moldoveni sunt plecaţi în străinătate, şi până la 60% dintre aceştia sunt femei. În acest context, Guvernul Suediei a decis să susţină dezvoltarea oportunităţilor reale pentru femeile din Republica Moldova, încât acestea să rămână în ţară, alături de familie şi să-şi poată construi o carieră pe măsura pregătirii lor profesionale, dar şi după interes”, a declarat Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman.

„Priorităţile Programului „Femeile în afaceri” au fost stabilite în urma identificării problemelor cu care se confruntă femeile din Moldova la iniţierea unei afaceri sau la dezvoltarea ei, purtând discuţii cu mai multe femei-antreprenoare şi femei-consultante din ţară. Suntem convinşi că promovarea spiritului de afaceri în rândul femeilor poate asigura oportunităţi economice mai bune pentru ele şi, în acest fel, poate fi înregistrat un impact pozitiv asupra economiei naţionale”, a declarat Veronica Arpintin, Manager BERD BAS Moldova.

Suportul oferit în cadrul acestui program de BERD BAS Moldova pentru întreprinderile locale gestionate sau deținute de femei include asistenţă în identificarea şi definirea necesităţilor de afaceri ale întreprinderilor, cooperare în selectarea celor mai eficienţi consultanţi locali pentru soluţionarea problemelor specifice de business  cu care se confruntă întreprinderile, precum şi granturi pentru co-finanţarea proiectelor de consultanţă.

BERD BAS Moldova susţine companiile beneficiare prin rambursarea până la 70% din costurile proiectului de consultanţă, suma maximă fiind de 10.000 de euro. În plus, BAS Moldova contribuie la sporirea nivelului competitivităţii al întreprinderilor mici și mijlocii (ÎMM) din Republica Moldova prin organizarea de training-uri şi seminare specializate cu participarea experţilor internaţionali de calificare înaltă.

Durata programului „Femeile în afaceri” administrat de BERD BAS şi susţinut financiar de Guvernul Suediei este de trei ani, până în 2015.


BERD Business Advisory Services Moldova oferă ÎMM-urilor locale asistenţă în identificarea şi definirea necesităţilor de afaceri ale întreprinderilor, cooperare în selectarea celor mai eficienţi consultanţi locali pentru soluţionarea problemelor specifice de business cu care se confruntă întreprinderile, precum şi granturi pentru co-finanţarea proiectelor de consultanţă.
De la începutul activităţii sale în Republica Moldova în anul 2005, BERD BAS a sprijinit în jur de 320 de ÎMM-uri din Moldova din diferite sectoare ale economiei, precum agricultura, industria alimentară, TI, comerţul cu ridicata şi amănuntul, industria de confecţii. Valoarea totală a asistenţei BAS oferită până în prezent ÎMM-urilor din Moldova este de aproximativ de 1,7 milioane de euro.

Mai multe informaţii puteţi afla la numărul de telefon: (+373 22) 211-614.