Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-04-21/patru-firme-din-moscova-au-preluat-185-din-actzinile-bancii-de-economii-shi-acum-incearca-cu-ajutoru-24798.html
Data: Apr 21, 2012 (01:41)

Patru firme din Moscova au preluat 18,5% din acţinile Băncii de Economii şi acum încearcă cu ajutorul justiţiei să-şi legalizeze achiziţia

Ministerul Finanţelor anunţă că în perioada 22-23 martie 2012, au fost executate o serie de ordonanţe ale Judecătoriei Economice de Circumscripţie Chişinău (din 7 şi 12 martie 2012), în urma cărora 18,54% acţiuni ale Banca de Economii S.A., aparţinând la acel moment Companiilor Rietel Limited şi Lectom LTD, au fost transferate către alţi proprietari.

În urma executării expres a ordonanţei, 18,54% din acţiunile Băncii de Economii au fost transferate către alţi acţionari, cu reşedinţă în Federaţia Rusă, 4,635% - către OOO „Energoremservis” (Moscova); 4,635% - către ZAO „Yurenergo EES” (Moscova); 4,635% - către OOO „Dimitrovskaia Energeticeskaia Kompania” (Moscova) şi 4,635% - către OOO „TopEnergoAudit” (Moscova).

Dat fiind faptul că aceste tranzacţii au fost efectuate ilegal, în vigoare fiind ordonanţa Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare din 24 august 2011 privind blocarea acţiunilor deţinute de Companiile Rietel Limited şi Lectom LTD, instituţiile statului au considerat transferul de acţiuni drept unul netransparent şi suspicios. Drept rezultat, CNPF a impus o ordonanţă repetată de blocare a acţiunilor date.

În acelaşi timp, Banca Naţională a Moldovei, respectând cadrul legal, a emis un aviz ce blochează dreptul de vot al noilor acţionari. În acelaşi timp, în data de 12 aprilie la adunarea generală a acţionarilor Băncii de Economii au fost desemnaţi noii membri ai Consiliului de Administrare, în conformitate cu procedura stabilită şi legislaţia în vigoare. Noii membri ai Consiliului de Administrare sunt Victor Bodiu, Octavian Calmâc, Veaceslav Mămăligă, Elena Matveeva, reprezentând statul şi Victor Berlinski, reprezentând acţionarii minoritari cu drept de vot. După cum a fost stabilit în cadrul şedinţelor Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară, Banca Naţională a Moldovei urmează să aprobe în scurt timp candidaturile noilor membri ai Consiliului băncii (Victor Bodiu, Octavian Calmâc, Victor Berlinski), Veaceslav Mămăligă şi Elena Matveeva fiind deja aprobaţi în calitate de administratori. Aceasta va asigura Băncii de Economii un consiliu funcţional.

Deşi, în viziunea acţionarilor majoritari, adunarea acţionarilor din 13 aprilie 2012 a fost una ilegală, reprezentantul statului s-a prezentat la aceasta, respingând toate punctele din agendă. Ministerul Finanţelor a sesizat instituţiile de drept, CNPF şi BNM pentru a se expune asupra legalităţii acestei adunări.

Este important de menţionat că statul, fiind reprezentat de Ministerul Finanţelor, deţine în continuare majoritatea de 56,13% acţiuni, poziţia acestuia nefiind afectată în litigiile descrise mai sus.

În acelaşi timp, performanţele managementului Băncii de Economii, cât şi abilitatea Executivului de a gestiona eficient Banca, vor fi puse în discuţie la următoarea Adunare Anuală Ordinară a Acţionarilor din data de 30 aprilie 2012, se mai spune în comunicatul de la Finanţe.