Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-04-12/comisia-europeana-ofera-suport-r-moldova-in-dezvoltarea-antreprenoriatului-shi-valorificarii-pietzel-24747.html
Data: Apr 12, 2012 (18:43)

Comisia Europeană oferă suport R. Moldova în dezvoltarea antreprenoriatului şi valorificării pieţelor noi

Declarația a fost făcută de șeful delegației UE în Moldova, Dirk Schuebel, în cadrul deschiderii primului incubator de afaceri la Ștefan Vodă şi a spus că îşi doreşte ca şi în Republica Moldova, la fel ca în Uniunea Europeană, să activeze numeroase incubatoare şi întreprinderi mici şi mijlocii. Diplomatul a precizat că Comisia Europeană oferă suport R. Moldova în dezvoltarea antreprenoriatului şi valorificării pieţelor noi, UE oferind ţării noastre 1 mil. 500 mii euro pentru deschiderea incubatoarelor. 

Dirk Schuebel şi-a exprimat speranţa că, odată cu deschiderea celor 5 incubatoare, vor fi create peste 75 de întreprinderi noi şi deschise cel puţin 350 de noi locuri de muncă, inclusiv peste 100 pentru femei.

Potrivit viceprim-ministrului Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, Incubatorul de Afaceri de la Ştefan Vodă a fost finisat într-un termen record de 3 luni de zile, fiind primul proiect realizat în baza unui parteneriat dintre  autorităţile centrale şi cele locale. Vicepremierul a anunţat că Ministerul Economiei elaborează un nou concept de creare şi dezvoltare durabilă a afacerilor, în cadrul căruia va fi oferit suport la toate etapele de desfăşurare businessului.  

Preşedintele Consiliului raional Ştefan-Vodă, Vasile Buzu a specificat că pentru realizarea proiectului autorităţile locale au alocat 500 mii lei.

Incubatorul de Afaceri din Ştefan Vodă deţine o suprafaţă de 1 800 metri patraţi şi găzduieşte pentru început 19 companii de producere, prestatoare de servicii şi de consultanţă. Pînă la sfîrşitul anului este preconizată crearea a cel puţin 60 locuri noi de muncă.

Prezent la eveniment, Vlad Filat a precizat că Incubatorul de la Ştefan Vodă este primul, din cele 5 incubatoare ce urmează a fi inaugurate. Următoarele vor fi deschise la Leova, Taraclia, Dubăsari.

Premierul a precizat că în anul 2011 Guvernul a alocat pentru deschiderea incubatoarelor de afaceri 10 mil. lei, iar în anul curent aceasta sumă constituie 15 mil. lei. De asemenea, în scopul iniţierii afacerilor de către cetăţenii aflaţi la muncă peste hotarele ţări activează şi Programul Pare 1+1.