Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.04.2012

Agenţii economici respectă în proporţie de 50% normele igienice şi standardele sanitare, în particular cele condiţionate de UE, în procesul de comercializare a produselor alimentare

Agenţii economici respectă în proporţie de 50% normele igienice şi standardele sanitare, în particular cele condiţionate de UE, în procesul de comercializare a produselor alimentare

Agenţii economici respectă în proporţie de 50% normele igienice şi standardele sanitare, în particular cele condiţionate de UE, în procesul de comercializare a produselor alimentare, susţine Grigore Porcescu, vice-director al Agenţiei Sanitar Veterinară şi pentru siguranţa produselor de origine animală (ASVSPOA). Agenţia a oferit un termen de patru ani agenţilor economici pentru a-şi ajusta standardele de producere şi comercializare, astfel încât să fie eligibili şi pentru exportul pe piaţa Uniunii Europene, în caz contrar, există riscul ca unele unităţi comerciale să fie suspendate.

„Din 2010, agenţii economici sunt direct responsabili de controlul produsului, din banii proprii. Autorităţile de stat doar verifică dacă aceştia se conformează cerinţelor. Din acest motiv, de multe ori, întâlnim probleme la respectarea trasabilităţii şi condiţiilor de igienă la păstrarea produselor. Potrivit normelor internaţionale, aceştia ar trebui să urmeze strict iluminatul în încăperi, temperatura de păstrare, utilizarea utilajului certificat din punct de vedere alimentar şi neapărat programele speciale de dezinfecţie şi deratizare”, explică Grigore Porcescu.

Aceste declaraţii au fost făcute în cadrul unei mese rotunde, organizate la IDIS „Viitorul”, în cadrul căreia Grupul de lucru pe Comerţ, Servicii, Concurenţă din cadrul proiectului Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană a prezentat o serie de recomandări privind aplicarea standardelor sanitare şi fito-sanitare pentru produsele locale. Această problemă reprezintă un aspect important în procesul de negocieri cu Uniunea Europeană şi necesită adoptarea unei poziţii comune atât din partea factorilor guvernamentali, cât şi din partea societăţii civile, mediului de afaceri etc.

Proiectul „Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană” este implementat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”, Asociaţia pentru Politică Externă şi Centrul Analitic Independent Expert-Grup, cu susţinerea financiară a Ministerului Afacerilor Externe al Slovaciei. Scopul iniţiativei este de a stimula dezbateri ample şi de a formula recomandări pentru structurile  guvernamentale, cu participarea societăţii civile, în vederea adoptării şi implementării acquis-ului comunitar în Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus