Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-04-11/directorul-anre-nicolae-raileanu-a-fost-victima-unui-atentat-24729.html
Data: Apr 11, 2012 (22:02)

Directorul ANRE, Nicolae Raileanu, a fost victima unui atentat

Potrivit Serviciul de presă al ANRE, în seara zilei de 10 aprilie, în jurul orei 22.00, maşina directorului Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Nicolae Raileanu, a explodat, fiind parcată pe strada Nicolae Testimiteanu, în faţa Spitalului Oncologic din capitală. Explozia a avut loc chiar în momentul în care Nicolae Raileanu a urcat în maşină şi a pornit din loc. Este vorba despre automobilul de marca Mitsubishi Outlander, din dotarea ANRE.

Victima s-a ales cu răni uşoare şi asta doar pentru că oamenii care se aflau în preajmă au intervenit imediat şi l-au scos pe directorul ANRE din maşina cuprinsă de flăcări. Pe acest caz a fost deschis un dosar penal pentru tentativă de omor, iar organele de anchetă investighează versiunea unei incendieri intenţionate. La locul exploziei automobilului au fost depistate rămăşiţele unei grenade. 

Nicolae Raileanu crede că este vorba despre un atentat, strict legat de activitatea de serviciu şi nu exclude că acesta a fost pus la cale de cei care pe parcursul anului trecut au trimis instituţiilor publice şi mass-media din ţară mai multe scrisori denigratoare la adresa sa şi a altor angajaţi din cadrul ANRE. 

Conducerea ANRE consideră că exlozia din 10 aprilie face parte dintr-o campanie largă de acţiuni cu caracter de intimidare a directorilor ANRE şi a altor angajaţi din cadrul instituţiei de reglementare. De notat că Procuratura Generală a Republicii Moldova şi organele de poliţie au fost sesizate în perioada septembrie-decembrie 2011 despre faptul că parvin mai multe scrisori anonime, cu caracter denigrator, precum şi despre alte acţiuni îndreptate împotriva reprezentanţilor conducerii şi angajaţilor Agenţiei.

În acest context, ceea ce i s-a întâmplat dlui Nicolae Raileanu este văzut ca o încercare de intimidare a directorilor ANRE pentru faptul că îşi exercită corect  atribuţiile de serviciu.