Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-04-10/hyundai-heavy-industries-al-patrulea-producator-de-echipamente-industriale-din-lume-este-interesata--24712.html
Data: Apr 10, 2012 (19:42)

Hyundai Heavy Industries, al patrulea producător de echipamente industriale din lume, este interesată să investească în Moldova

Hyundai Heavy Industries vrea să investească în Republica Moldova în domenii ca producerea energiei electrice, inclusiv din surse de energie regenerabilă, industria automobilistică, să exporte pe pieţele asiatice vinuri şi producţie agricolă moldovenească. Alte domenii de interes sunt construcţia de autostrăzi, electrificarea căii ferate, furnizarea de locomotive de viteză medie (cca 200 km/h), etc.

Intenţia a fost anunţată în cadrul întrevederii viceprim-ministrului Valeriu Lazăr, ministrul Economiei cu directorul Hyundai Corporation Rusia şi CSI, Kin Wu Park, aflat în vizită la Chişinău. „Până în prezent Corea exporta în Moldova automobile, producţie chimică şi de oţel, acum vrem să extindem gama de produse coreene exportate şi să intrăm pe piaţă cu transformatoare electrice şi echipamente de tensiune înaltă, panouri solare, turbine eoliene, etc.” a declarat Kin Wu Park. 

„Dorim un parteneriat strategic cu corporaţia Hyundai şi să valorificăm potenţialul acesteea pentru a ne spori exporturile pe pieţe netradiţionale pentru Republica Moldova, cum sunt cele ale Coreii, Chinei şi Japoniei, însă un şi mai mare interes îl avem pentru atragerea investiţiilor în produceri industriale în Republica Moldova”, a declarat Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr.

Ministrul Economiei a făcut o prezentare a priorităţilor investiţionale ale Guvernului, punând accentul pe oportunităţile din sectorul energetic, atât pe segmentul de generare, cât şi de distribuţie a energiei electrice, pe nevoia de a electrifica şi a moderniza parcul de locomotive a Căilor Ferate din Moldova, lansarea fazei operaţionale de modernizare a infrastructurii, inclusiv a celei rutiere. Valeriu Lazăr a invitat corporaţia coreană să participe la concursurile internaţionale pentru toate aceste domenii, dând asigurări în privinţa transparenţei şi mediului concurenţial pentru derularea lor. Totodată, Valeriu Lazăr a dat asigurări privind întregul sprijin administrativ, logistic şi informaţional din partea Ministerului Economiei pentru lansarea unor proiecte industriale în Republia Moldova.

Potrivit Ministerului Economiei, Clark Pak a exprimat intenţia de a participa la mai multe concursuri investiţionale enumerate şi de a lansa un proiect pilot în domeniul energiei regenerabile, odată cu apobarea tarifului plafon (feed-in tariff).

Reprezentanţii corporaţiei Hyundai Heavy Industries s-au arătat, de asemenea, interesaţi, de facilităţile oferite de instrumentele de atragere a investiţiilor – Zonele Economice Libere şi Parcurile Industriale – şi de potenţialul de export oferit Moldovei de Acordul de liber schimb în CSI şi regimul de comerţ facilitat cu Uniunea Europeană, iar în perspectivă intrarea Moldovei în Zona de liber schimb cu UE.

Hyundai Heavy Industries deţine în prezent cel mai mare şantier naval din lume, iar motoarele navale produse de HHI deţin o cotă de 40% din piaţă.

Înfiinţată în 1972, Hyundai Heavy Industries are în prezent peste 27 de mii de angajaţi, vânzări anuale de peste 2 miliarde de dolari, şi ocupă locul 355 în topul „Fortune Global 500” şi locul 4 în categoria „Echipament industrial”. Din familia Hyundai mai fac parte Hyundai Civil Industries, înfiinţată în 1947, şi Hyundai Motor Company, fondată în 1967.