Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-04-06/ministerul-economiei-organizata-o-masa-rotunda-pe-tema-dezvoltarea-mecanismelor-de-suport-in-domeniu-24664.html
Data: Apr 6, 2012 (01:22)

Ministerul Economiei organizată o masă rotundă pe tema "Dezvoltarea mecanismelor de suport în domeniul surselor regenerabile de energie pentru R.Moldova"

Miercuri, 11 aprilie, va fi organizată  o masă rotundă pe tema "Dezvoltarea mecanismelor de suport  în domeniul surselor regenerabile de energie pentru Republica Moldova", cu participarea viceprim-ministrului, ministru al Economiei, Valeriu Lazăr.

Scopul acestui eveniment este de a discuta cu părţile interesate rezultatele proiectului de asistenţă tehnică, finanţat de BERD şi acordat Ministerului Economiei pentru elaborarea schemelor de suport în domeniul surselor regenerabile de energie.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, în cadrul atelierului de lucru, se va face  prezentarea rapoartelor "Dezvoltarea mecanismelor de suport în domeniul surselor regenerabile de energie pentru Republica Moldova ", elaborate de compania de consultanţă ECA(Electrical Contractors' Association) din Marea Britanie.

Evenimentul se va focusa pe prezentarea estimărilor  şi calculaţiilor tarifelor Feed-in(tarife plafon) pentru generarea energiei electice din surse regenerabile şi evaluarea accesibilităţii acestor tarife. Feed-in este un mecanism de politică, proiectat pentru atragerea investiţiilor în domeniul energie regenerabile. Acesta se realizează  prin oferirea unor tarife plafon pe baza costurilor de generare a curentului electric generat de fiecare tip de tehnologie (eoliană, solară,biomasă etc) şi prin ofrirea de contracte pe termen lung producătorilor de energie din surse regenerabile, pentru ca aceştia să-şi poată răscumpăra investiţia.  Tot în cadrul mesei rotunde, vor fi prezentate  şi opţiunile de limitare a impactului costului tarifelor asupra consumatorilor finali.

De asemenea, în cadrul discuţiilor  va avea loc un schimb de informaţii  între participanţi, precum şi colectarea datelor relevante pentru revizuirea tarifelor Feed-in, propuse de experţii ECA.

La eveniment vor participa reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, operatori pe piaţa energiei energetice, mediul academic, ONG-uri, comunitatea donatorilor, etc.